S og SF uenige om ny toldkontrol

TOLDKONTROL: SF vil ikke love, at de nye midler til toldkontrol vil blive brugt ved den danske grænse. Det vil Socialdemokraterne imidlertid gerne, så længe aftalen holder sig inden for Schengen-reglerne.
Socialdemokraterne og SF støtter begge, at der skal afsættes flere ressourcer til toldkontrollen. Men de er ikke enige om, hvordan ressourcerne skal bruges, hvis de to partier får magten.
Socialdemokraterne og SF støtter begge, at der skal afsættes flere ressourcer til toldkontrollen. Men de er ikke enige om, hvordan ressourcerne skal bruges, hvis de to partier får magten.Foto: Colourbox
Niels Th. Dahl

De ekstra økonomiske midler til toldkontrollen i Danmark er en god idé.

Så langt er Socialdemokraterne og SF enige, når de skal vurdere den aftale, regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne indgik for nylig om styrket grænsekontrol.

Men de to partier i regeringsalternativet er imidlertid ikke enige om, hvordan pengene fremover skal bruges, hvis der kommer et regeringsskifte efter folketingsvalget.

SF vil genoverveje efter valg
SF's skatteordfører Jesper Petersen siger således i dag til Altinget | Skat, at den ekstra toldkontrol ikke nødvendigvis vil komme til at finde sted ved de danske grænser - det, som ellers er en hovedhjørnesten i de borgerlige partiers aftale.

Hvis der kommer en ny regering hurtigt, vil vi tage brugen af de her midler op til overvejelse. Og hvis det er mere effektivt at bruge dem på andre måder, så er det ikke sikkert, de skal bruges ved grænsen.

Jesper Petersen (SF)
Skatteordfører

"Hvis der kommer en ny regering hurtigt, vil vi tage brugen af de her midler op til overvejelse. Og hvis det er mere effektivt at bruge dem på andre måder, så er det ikke sikkert, de skal bruges ved grænsen. Det er jo også vigtigt, at vi ikke får sendt et signal om, at grænsen er lukket," siger han og påpeger, at det efter hans mening er en bedre idé at overlade det til toldmyndighederne selv at afgøre, hvor indsatsen kan bære mest frugt:

"Jeg tror, vi får meget mere ud af pengene ved at lade tolderne selv tilrettelægge indsatsen. Det kan være, det skal være inde i landet eller i en havn, men ikke nødvendigvis ved grænsen. Jeg ved godt, der er en masse symbolik i det for Dansk Folkeparti - men vi går altså først og fremmest ind for en effektiv toldindsats," siger Jesper Petersen.

S vil ikke ændre
Socialdemokraternes integrationsordfører Henrik Dam Kristensen vil imidlertid ikke ændre på stramningerne af kontrollen ved grænsen. Eneste betingelse er, at de viser sig at kunne rummes inden for Schengen-reglerne, der skal sikre personers og varers frie bevægelighed i Europa, påpeger han:

"Vi har lagt meget vægt på, at det her skal kunne gøres inden for Schengen. Og hvis nogle af de her ting kan være fornuftige i forhold til målet, som jo er at gå efter forbryderne, og det stadig er inden for Schengen, så ser vi ingen problemer i det."

Aftale betyder permanent kontrol ved grænsen
Regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne har aftalt at afsætte 150 mio. kr. i engangsinvesteringer og 119 mio. kr. ekstra om året til at ansætte flere toldere og styrke politiindsatsen mod den grænseoverskridende kriminalitet. Ifølge aftalen skal der genetableres toldkontrolanlæg både ved den dansk-tyske grænse og i de danske havne, og det er specificeret, at der bliver en "permanent og synlig kontrol" ved grænsen, hvor bl.a. "hastigheden på den indgående trafik fra Tyskland til Danmark sænkes".

Socialdemokraterne og SF har gennem flere år forlangt, at der blev afsat flere penge til såvel SKAT generelt som til SKATs toldenhed, og de har kritiseret regeringens effektiviseringsplan, der over en periode på godt 10 år skal næsten halvere antallet af årsværk i SKAT. Derfor meddelte de to partier da også umiddelbart efter den nye aftale om toldkontrollen, at de støttede de fornyede midler til området.

EU-Kommissionen har udtrykt sin skepsis over for, om den nye aftale om toldkontrol ved grænsen er tilladt ifølge Schengen-reglerne. Men Henrik Dam Kristensen går dog indtil videre ud fra, at Schengen-reglerne ikke bliver brudt:

"Jeg tror, at Dansk Folkeparti har oversolgt det her voldsomt. De forsøger at give indtryk af, at der nu skal være en bom, og man skal vise pas - men det er jo ikke tilfældet. Det er en forstærket indsats, og jeg går ud fra, at det, regeringen laver, lever op til Schengen-aftalen," siger han.

DF: Vi ved ikke, hvad vi får
Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup kritiserer venstrefløjen for slingrekurs i sagen og mener, det er højst uklart, hvad der vil ske, hvis oppositionen får regeringsmagten:

"Vi aner ikke, hvad der vil komme, hvis der bliver et flertal mellem S, SF, Radikale og Enhedslisten. Socialdemokraterne vil under nogle forudsætninger gerne støtte DF's forslag, SF vil ikke efter et valg, og Enhedslisten og Radikale er imod. Jeg vil sige, at man ved, hvad man har, men man ved ikke, hvad man får," siger han.

Peter Skaarup afviser, at det ville være en god idé at lade tolderne selv tilrettelægge, hvor den forstærkede indsats skal finde sted:

"Jeg er ikke enig i, at det vil give bedre virkning andre steder. Når vi vil genindføre grænsekontrollen, så er det, fordi vi tror på, at der er mere fangst at hente der. Det vil f.eks. give en bedre mulighed for at få fat på nogen, der ved udrejse har tyvekoster ombord," siger han.

Dokumentation

FAKTA om aftalen mellem regeringen, DF og Kristendemokraterne:

Styrket grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse.
Ved motorvejen ved Frøslev skal der etableres en ny toldbygning, som muliggør døgnbemanding, og der skal laves et kontrolanlæg på seks vejbaner, "hvor hastigheden på den indgående trafik fra Tyskland til Danmark sænkes". Tolderne får samtidig nyt scanningsudstyr, et videoovervågningssystem, mobilt videoovervågningsudstyr, flere mobile kontrolteams og en styrket politiindsats.

Styrket grænsekontrol ved Øresundsforbindelsen, herunder også nyt scanningsudstyr og en styrket politiindsats.

Styrket grænsekontrol ved de danske færge- og lufthavne samt dansk farvand. Der skal bygges nye kontrolbygninger i Rødby, Geder og Helsingør, etableres mobile kontrolteams og være en styrket politiindsats.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Henrik Dam Kristensen

Formand, Interforce og fhv. formand, Folketinget, fhv. MF (S)
postbud

Peter Skaarup

MF, gruppeformand (DD)
Student (Aarhus Katedralskole 1982)

0:000:00