Moderaterne og Bosse står til nul mandater i ny EU-måling: "Vælgerne kan ikke lide en politisk dilettant"

Moderaterne har tabt vælgere til både højre og venstre efter Stine Bosses udlændingepolitiske kovending, vurderer Altingets politiske kommentator. Vi går stadig efter to mandater, siger Bosse. LA går frem og står til to mandater.

Moderaternes officielle ambition er fortsat, at både Stine Bosse og Bergur Løkke Rasmussen skal vælges&nbsp;til Europa-Parlamentet. I en ny meningsmåling står Lars Løkke Rasmussen&nbsp;parti dog kun til 4,5 procent af stemmerne og nul mandater.<br>
Moderaternes officielle ambition er fortsat, at både Stine Bosse og Bergur Løkke Rasmussen skal vælges til Europa-Parlamentet. I en ny meningsmåling står Lars Løkke Rasmussen parti dog kun til 4,5 procent af stemmerne og nul mandater.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Der blev ikke holdt igen, da de politiske kommentatorer skulle fælde dom over Stine Bosses kovending i spørgsmålet om, hvor mange flygtninge Danmark bør modtage gennem EU’s nye migrationspagt.

"Politisk amatørisme," lød det blandt andet fra TV 2's politiske redaktør, Hans Redder, da han skulle sætte ord på forløbet fra midten af april, hvor Moderaternes spidskandidat på få timer gik fra "7.000" til "nul" flygtninge.

Også vælgerne går hårdt til Moderaterne og spidskandidat Stine Bosse, som de umiddelbart har droppet i så stor grad, at partiet ikke længere står til at få en plads i Europa-Parlamentet.

Det viser en ny måling, som Epinion har lavet for Altinget og DR.

Partiet står nemlig til at få 4,5 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag. Regeringspartiet stod ellers i forrige måling, der blev foretaget i marts, til 7,4 procent af stemmerne og dermed et enkelt mandat.

Uheldige udtalelser

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, kan Moderaternes store tilbagegang "koges ned til to ord".

"Stine Bosse," siger han og fortsætter:

"Der har ikke været nogen ændringer i Moderaternes EU-politik siden sidste måling, men Stine Bosses uheldige udtalelser om asylpolitik giver et dårligt indtryk. Vælgerne kan ikke lide en politisk dilettant," lyder det.

I hans øjne tyder meget på, at Moderaterne taber vælgere til "begge sider".

"Først taber de strammerne til Liberal Alliance, fordi Bosses udtalelser bliver set som naive. Derefter taber man slapperne til Radikale, fordi Bosse ender med at dementere sig selv," lyder det fra Erik Holstein.

Læs også

Moderaterne i forårshumør

Det er dog ikke en analyse, som hovedpersonen tager særlig tungt.

"Det er forår, solen skinner og valgkampen er ikke gået rigtig i gang endnu," siger Stine Bosse, da Altinget ringer og fortæller hende om Epinions nye måling.

Hvad er årsagen til jeres tilbagegang, tror du?

"Selvfølgelig kan man gisne om alt muligt," siger Stine Bosse, der uopfordret begynder at fortælle om Moderaternes mærkesager frem mod EU-valget:

"Jeg kommer til at fortælle mange gange, at vi skal have en stram og fair politik i forhold til migration i hele Europa. Og det skal vi sørge for, inden vi overhovedet drøfter noget om, at vi skal lempe vores retsforbehold. Derudover skal vi have et samstemt forsvar, og så skal vi have fokus på klimakrisen," siger Stine Bosse.

Om målingen

Denne undersøgelse er udarbejdet på baggrund af i alt 1.938 gennemførte interview med danskere på 18 år og derover, hvoraf 1.109 (57 procent) har afgivet et partivalg.

Undersøgelsen er udført som henholdsvis telefoninterviews og webinterviews via onlinepanel fra 23. april 2024 til 29. april 2024.

Den maksimale stikprøveusikkerhed på de samlede resultater er +/- 2,6 procentpoint.


Kilde: Epinion

Tager du ansvaret for, at I går tilbage?

"Jeg er klar til at gå ud og kommunikere det, jeg lige sagde, klart og tydeligt. Det kommer jeg til at gentage ufatteligt mange gange," siger hun.

Er du enig i, at din kovending er årsagen til, at I går tilbage?

"Jeg kan kun sige, at vi øjner forår og fuglefløjt. Vi glæder os til at komme ud og kommunikere til alle danskere. Vi glæder os til at præsentere de tre politikområder, vi har valgt at satse på," siger hun.

Hvor mange mandater har I en ambition om at få?

"Ved folketingsvalget blev vi spået til nærmest ingenting, og vi endte et helt andet sted. Vi har stadig – og det bliver vi ved med at have – en ambition om, at vi skal have to mandater," lyder det fra Stine Bosse.

Moderaterne har Bergur Løkke Rasmussen som nummer to på partiets opstillingsliste. Den nuværende EU-parlamentariker er søn af partiformand og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen. 

Et smil på læben

Udover Moderaterne er Alternativet det eneste parti, der står til nul mandater i målingen. Radikale, Danmarksdemokraterne, Konservative, Dansk Folkeparti og Enhedslisten står til et enkelt mandat.

Socialdemokratiet står til fire mandater, mens SF, Venstre og Liberal Alliance står til to mandater.

Et sådant resultat vil især være en stor sejr for Alex Vanopslagh og Liberal Alliance, der aldrig har været repræsenteret i Europa-Parlamentet.

I en tilsvarende Epinion-måling fra marts stod Liberal Alliance til 9,2 procent af stemmerne og et enkelt mandat.

I den nye måling er der endnu mere medvind. Her står partiet nemlig til 12 procent af stemmerne og to mandater.

Det vil med stor sandsynlighed betyde, at spidskandidat Henrik Dahl får selskab af 24-årige Mads Strange, der er nummer to på partiets opstillingsliste.

"Det får da et smil frem på læben," siger Mads Strange, da Altinget overbringer ham nyheden.

Det får da et smil frem på læben

Mads Strange
Kandidat for Liberal Alliance ved EU-valget

"Men man skal tage målingerne med en gran salt. Vi skal holde snuden i sporet og blive ved med at gøre os umage. Og så må vi se, hvad der sker på valgdagen," fortsætter Mads Strange, der til daglig arbejder som politisk rådgiver for Liberal Alliance på Christiansborg.

Vil det være en skuffelse, hvis du ikke bliver valgt?

"Jeg håber selvfølgelig på to mandater. Så på sin vis vil det være en skuffelse. Men der er ikke så meget andet at gøre end at krydse fingre og håbe på det bedste."

Men jeres officielle målsætning lyder stadig kun på et mandat?

"Vi håber på ét mandat. Det vil også være det bedste valgresultat i partiets historie," siger Mads Strange.

Læs også

Venstre er blevet til tre partier

Venstres spidskandidat, Morten Løkkegaard, er tilfreds med målingen, selvom hans parti står til en markant tilbagegang sammenlignet med EU-valget i 2019.

Dengang fik Venstre 23,5 procent af stemmerne og fire mandater. I den nye måling står partiet til 11,2 procent af stemmerne og to mandater.

Venstre var et helt andet sted som parti dengang. I mellemtiden er vi jo blevet delt op i mindst tre partier

Morten Løkkegaard
Spidskandidat for Venstre ved EU-valget

"Folk kan godt finde ud af at skelne mellem den hjemlige og den europæiske politik. For det er jo en signifikant forskel. Folk kan godt se, at vi står for noget solidt og troværdigt på EU-plan, som vi ikke viger fra," siger Morten Løkkegaard.

Han henviser til, at Venstre klarer sig markant bedre i EU-målingen end i de målinger, der fokuserer på det hjemlige politiske billede.

I Epinions nyeste meningsmåling, der er lavet i samme periode som EU-målingen, svarer 6,5 procent af vælgerne, at de ville stemme på Venstre, hvis der var folketingsvalg i dag.

Men det er jo stadig tale om en markant tilbagegang sammenlignet med valget i 2019?

"Det svarer til at sammenligne æbler og pærer. Venstre var et helt andet sted som parti dengang. I mellemtiden er vi jo blevet delt op i mindst tre partier. Vi har aldrig italesat en forventning om, at vi skal have det samme antal mandater denne gang," Morten Løkkegaard.

Hvordan har du det med, at den hjemlige tumult går ud over din valgkamp?

"Jeg har været med i det her spil i nogle år, og det er jo et grundvilkår. Det svarer til, at man skulle være ked af at gå på toilettet. Sådan er det. Der vil altid være en afsmitning," lyder det fra Venstres spidskandidat.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Strange

Kandidat til Europa-Parlamentet (LA), politisk rådgiver, Liberal Alliance
b.sc.pol. (Københavns Universitet)

Stine Bosse

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (M), afgående formand for PlanBørnefonden (1/6-24), bestyrelsesmedlem i Allianz, Assistancebolaget og DNB
cand.jur. (Københavns Uni. 1987)

Morten Løkkegaard

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (V), MEP (V), Næstformand, Renew Europe, kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

0:000:00