Debat

SF i Europa-Parlamentet: EU rydder op efter Orbán og Musk

Udtalelser fra Viktor Orbán og Elon Musk om EU’s Media Freedom Act understreger, hvordan vores medier er under pres, og at mediebilledet er blevet så polariseret, at det kan være svært at skelne sandheden fra løgnen, skriver Kira Marie Peter-Hansen, medlem af EU-Parlamentet for SF.

<span>"Heldigvis tager vi med <i>Media Freedom Act </i>netop den digitale trussel og
mediernes uafhængighed alvorligt. Det, mener jeg, der er brug for," skriver&nbsp;</span>Kira Marie Peter-Hansen.
"Heldigvis tager vi med Media Freedom Act netop den digitale trussel og mediernes uafhængighed alvorligt. Det, mener jeg, der er brug for," skriver Kira Marie Peter-Hansen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kira Marie Peter-Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"EU vil vedtage et anti-frihedsforslag og forsøge at etablere total kontrol over vores medier!"

Sådan skrev den ungarske premierminister, Viktor Orbán, på X (tidligere Twitter) straks efter en EU-afstemning. Kort efter blandende selveste ejeren af X, Elon Musk, sig i debatten og kommenterede Orbáns opslag med "Absolutely".

Orbáns post er siden gået viralt, og Elon Musks kommentar høster stadig flere likes – og det mener jeg er bekymrende. Interaktionen mellem Orbán og Musk indkapsler nemlig en tiltagende trussel mod vores europæiske offentlighed: Desinformation.

Det hænder, at en afsender giver forkerte oplysninger uden at være bevidst om, at indholdet ikke er sandt. Det er misinformation. Den slags fejl er uprofessionelle, men er til at se igennem fingre med, når det ikke er med vilje.

Desinformation er derimod usande eller forkerte oplysninger, som med vilje bliver skabt for at vildlede modtageren – og her ringer mine alarmklokker.

Orbán agerer ulv i fåreklæder

I de seneste år har mængden af desinformationen desværre været tiltagende på sociale medier. Jeg mener, at desinformation truer den europæiske offentlighed særligt på to måder:

Det er uden tvivl Musks strategi for X, og jeg mener, at den slags strategier skal forbydes

Kira Marie Peter-Hansen
Medlem af europaparlamentet (SF)

For det første skaber det forvirring, polarisering og mistillid til myndighederne. Det er en stor demokratisk udfordring, at vi som borgere ikke er sikre på, om de oplysninger og nyheder, som florerer, er pålidelige.

For det andet er der nogle europæiske statsledere, som spreder dessinformation for at fremme deres egen politiske dagsorden og yderligere polarisere den politiske situation. Begge udfordringer, mener jeg, skal håndtere straks og på europæisk plan. 

Det var desværre ikke en overraskelse for mig at læse Orbáns post på X, hvor han stemplede EU’s Media Freedom Act som et anti-frihedsforslag og anklager EU for at tage kontrol over medierne. Orbáns reaktion er netop det, loven skal beskytte imod: Desinformation.

EU’s Media Freedom Act skal både forhindre politisk indblanding i redaktionelle beslutninger, sikre gennemsigtighed i medieejerskabet og beskytte journaliser mod at skulle afsløre deres kilder.

Derfor forstår jeg godt, hvorfor Orbán kritiserer EU's regulering: Den vil stoppe hans usande opslag på sociale medier og den kontrol, han fører med de ungarske medier. Og jeg mener, det er på tide, at de ungarske borgere får adgang til medier og nyheder, de kan stole på.

X kører på desinformation

Men jeg blev overrasket, da jeg på Orbans post kunne læse, at Musk erklærer sig enig med ham. Elon Musk repræsenterer den anden drivkraft bag den desinformation, vi er udsat for, og som jeg mener, vi er nødt til at værne os mod.

Jeg er selv en flittig bruger af X og ved, at jeg betaler for at få adgang til platformen med min opmærksomhed, lige som alle andre brugere. Men jeg bliver irriteret og forarget, når jeg læser falske nyheder på X.

For det første bruger jeg tid på at finde hoved og hale i, hvad der sandt og falsk information. For det andet kan jeg se, at mange andre brugere reagerer på hans post og stemmer i koret af vrede brugere, der vil have det usande opslag slettet.

Interaktionen mellem Orbán og Musk indkapsler nemlig en tiltagende trussel mod vores europæiske offentlighed: Desinformation

Kira Marie Peter-Hansen
Medlem af europaparlamentet (SF)

På den måde fastholder et usandt opslag flere tusinde borgere på platformen, som bruger deres opmærksomhed og tid på det. Det er uden tvivl Musks strategi for X, og jeg mener, at den slags strategier skal forbydes. Desinformation må ikke være en del af en virksomhedsstrategi, for det har demokratiske konsekvenser. Derfor glæder det mig, når EU bruger sine lovgivningsmuskler på at standse desinformation på de sociale medier.

Udtalelserne fra Orbán og Musk understreger, at vores medier er under pres, og at vores mediebillede er blevet så polariseret, at det kan være svært at skelne sandheden fra løgnen. Deres interaktion er bekymrende, fordi de har to forskellige dagsordener for deres modstand, men taler ind i samme modstandens retorik. Det mudrer billedet for borgere og brugere.

Heldigvis er de ikke lovgivere i EU, og heldigvis tager vi med Media Freedom Act netop den digitale trussel og mediernes uafhængighed alvorligt. Det, mener jeg, der er brug for.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kira Marie Peter-Hansen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (SF), MEP (SF)
studerer bachelor i international relations (Vesalius College, Belgien)

Elon Musk

Medstifter, administrerende direktør og chefdesigner, SpaceX, medstifter og direktør, Tesla, Neuralink og The Boring Company.

0:000:00