Debat

Stine Bosse: Danmark får helt nye muligheder i EU efter afskaffelsen af forsvarsforbeholdet

Danmark kan nu tage plads ved forhandlingsbordet i EU og sætte et markant aftryk på fremtidens Europa. Men det kræver, at europapolitik får en mere fremtrædende rolle i debatten herhjemme, skriver Stine Bosse.

Hvis
vi havde stemt nej til at afskaffe forsvarsforbeholdet, ville vores position i EU og i verden have været reduceret til
ligegyldighed i mange år, skriver Stine Bosse, der er formand i Europabevægelsen.
Hvis vi havde stemt nej til at afskaffe forsvarsforbeholdet, ville vores position i EU og i verden have været reduceret til ligegyldighed i mange år, skriver Stine Bosse, der er formand i Europabevægelsen.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Stine Bosse
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den 1. juni tog vi en moden og velovervejet beslutning. Efter 30 år valgte vi at afskaffe det danske forsvarsforbehold, og allerede i juli kan vi blive en del af det europæiske forsvarssamarbejde.

Det er godt for Danmark, Europa og hele den frie verden. Jeg står tilbage med en stor glæde over, at Danmark med det valgresultat kommer meget tættere på hjertet af EU. Med et klart ja har vi sikret mere dansk indflydelse på europæisk forsvars- og sikkerhedspolitik.

Det er meget afgørende for os, og for den fremtidige sikkerhed de næste mange år. Vores valg sender også et klart signal til verden omkring os, om at vi kan stå sammen i EU, og at fællesskab, frihed og demokrati altid vinder over udefrakommende trusler.

Det vil flytte den politiske debat fra 'mere eller mindre EU' til 'hvad skal vi bidrage med, og hvordan kan vi påvirke.'

Stine Bosse
Formand, Europabevægelsen

Med det for nyligt overståede franske parlamentsvalg, hvor Emmanuel Macron har mistet sit absolutte flertal, og Olaf Scholz der ikke har formået at finde et stabilt ståsted hjemme i Tyskland, åbner den politiske situation i EU. De mindre medlemslande kan præge dagsordenen mere.

Den chance må vi ikke forpasse.

Danmark har overvundet sin småstatsforskrækkelse

Men den måde som vi gerne vil præge EU-samarbejdet på starter herhjemme. Når man ser på det politiske indhold i vores valgkampe, så fylder europapolitik en meget lille brøkdel.

Det er på tide, at vi ikke kun diskuterer minimumsnormeringer eller ældrecheck, når et folketingsvalg lurer i horisonten, men også hvilken position vi som land gerne vil indtage i EU, og hvordan vi ønsker at præge dagsordenen.

Heldigvis tyder det nu på, at vi som danske statsborgere har overvundet vores småstats-forskrækkelse og påtaget os rollen som et land, der er villig til at yde sit bidrag, søge indflydelse og gribe de chancer, der følger med et EU-medlemskab.

Det har potentiale til at få en lang række privilegier, og det vil flytte den politiske debat fra 'mere eller mindre EU' til 'hvad skal vi bidrage med, og hvordan kan vi påvirke.' Den nysgerrighed om EU-spørgsmål skal vi fortsat holde fast i, og søge indsigt i problemer, der kræver fælles løsninger med de andre europæiske lande.

Det europæiske samarbejde var ikke kun et vigtigt projekt, som sluttede fortidens krige. Det er et unikt fællesskab, hvor vi gennem samarbejde på tværs af lande kan skabe en bedre fremtid for os og de næste mange generationer.   

Nu er vi med ved forhandlingsbordet

Vi står stadig over for store udfordringer, som vi kun kan løse i tæt samarbejde med de andre EU-lande. Når vi går sammen og skaber fælles løsninger, har vi en styrke, som ikke bare kan forme fremtiden på vores kontinent, men hele verden.

Uden et forsvarsforbehold kan vi det nu langt mere i dag end i går, fordi vi har forladt positionen, hvor vi havde foden i døren

Stine Bosse
Formand, Europabevægelsen

Vi kan løse klimaudfordringer, ved at stille krav til vores allierede gennem for eksempel handelsaftaler. Vi kan skabe stabilitet, ved at værne om vores værdier, viderebringe dem uden for vores egne grænser og tage et globalt ansvar.

Flygtningestrømme, konflikter og klimakrisen er også vores problemer. For ustabilitet i vores nærområder gør også vores eget kontinent mindre sikkert. Når der i EU træffes beslutninger på disse områder, kræver det, at vi møder velforberedte op ved forhandlingsbordet, og at vi på forhånd har gjort op med os selv, hvordan vi ønsker at forme dagsordenen.

Den Europæiske Union er ikke perfekt. Det er staten, regionerne og kommunerne heller ikke, men især derfor skal vi søge indflydelse og påvirke processer, beslutninger og dagsordenen på EU-niveau, som tager afsæt i en styrket EU-debat herhjemme.

Uden et forsvarsforbehold kan vi det nu langt mere i dag end i går, fordi vi har forladt positionen, hvor vi havde foden i døren, og i stedet sat os ved forhandlingsbordet. Den chance skal vi nu gribe, og udnytte på bedst mulig vis – også på andre områder i EU-samarbejdet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Bosse

MEP (M), bestyrelsesmedlem i Allianz, Assistancebolaget og DNB
cand.jur. (Københavns Uni. 1987)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024