Tusindvis af cataloniere på gaden i Bruxelles for spansk uafhængighed

CATALONIEN: Krisen mellem Spanien og Catalonien er nu blevet så stor, at mange tusinde cataloniere er rejst hele vejen fra den catalanske region til Bruxelles for at få EU til at lytte til deres ønske om selvstændighed. Vi begynder at tvivle på EU, fortæller separatist i Altingets podcast om Europa.

Lokale myndigheder skønner, at op mod 20.000 cataloniere er rejst til Bruxelles for at demonstrere for catalansk løsrivelse. 
Lokale myndigheder skønner, at op mod 20.000 cataloniere er rejst til Bruxelles for at demonstrere for catalansk løsrivelse. Foto: /ritzau/AP/Virginia Mayo
Amalie Bjerre Christensen

BRUXELLES: Hvis det ikke var for de mange politiske slagsange og bannere med budskaber som ”Vågn op, Europa!” eller ”Længe leve Catalonien”, ville den store menneskemængde iklædt Cataloniens røde og gule flag ved første øjekast let kunne forveksles med en strøm af fans på vej til en fodboldkamp.

Men der er ifølge belgisk politi helt op til 45.000 af dem i dag, og det er ikke en fodboldkamp, som de er kommet for.

Mange af dem er tværtimod rejst med bil, bus, fly og tog hele vejen fra den spanske region Catalonien til EU’s hjerte i Bruxelles for at demonstrere for uafhængighed fra Spanien. De vil vise Europa, at de er utilfredse med den spanske regering, som de mener behandler dem udemokratisk, mens EU vender det blinde øje til.

”Vi er her for at støtte vores leder, Carles Puigdemont, og for at støtte vores land, Catalonien,” siger demonstranten Alex, der sammen med sin kone, datter, svigerinde og mor er kørt hele vejen fra Barcelona til Bruxelles for at deltage i torsdagens store demonstration.

Catalonierne har tidligere været meget pro-europæiske, men nu begynder de at tvivle, fordi de ser, at EU ikke beskytter os eller hjælper os med at løse vores problemer.

Josep-Maria Terricabras
Medlem af Europa-Parlamentet for det lille parti ’Cataloniens Republikanske Venstre’

”Vi vil have, at EU skal lytte til, at vi er millioner af mennesker, der vil have, at Catalonien får frihed til at blive et selvstændigt land. EU lytter ikke til os. De tænker kun på penge og økonomi. De tror ikke på menneskerettigheder og EU-borgernes frihed,” fortsætter han.

Oprør og anholdelser
Formålet med torsdagens store demonstration er, at tilhængerne af catalansk uafhængighed fra Spanien vil vise støtte til den nu afsatte catalanske leder, Carles Puigdemont, efter der i november blev udstedt en spansk arrestordre på ham.

Arrestordren kom, efter Catalonien i starten af oktober afholdt en folkeafstemning om uafhængighed fra Spanien. Det skete under stor tumult og konflikt mellem politi og borgere, da afstemningen var kendt ulovlig af de spanske myndigheder.

Efter afstemningen, der på trods af sin ugyldighed endte med et flertal for catalansk uafhængighed, blev den catalanske leder, Carles Puigdemont, afsat af den spanske regering, der samtidig udstedte en europæisk arrestordre på ham og flere af hans ministre. Flere af sidstnævnte sidder nu i fængsel i Spanien sigtet for oprør og misbrug af offentlige midler.

Selv flygtede Carles Puigdemont til Belgien, hvor han endnu opholder sig. Herfra bruger han tiden på at føre valgkamp op til det spanske regionsvalg, som Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, har udskrevet til afholdelse den 21. december.

Tidligere på ugen kom det dog frem, at Spaniens højesteret har trukket den europæisk arrestordre på den tidligere catalanske leder tilbage, eftersom man forventer, at han vil komme tilbage Spanien for at deltage i regionsvalget.

Gør han det, bliver han øjeblikket arresteret. Puigdemont risikerer op til 30 års fængsel anklaget for oprør mod staten og misbrug af offentlige midler.

EU skal ind i kampen
De spanske myndigheder skal lytte til cataloniernes ønsker, og hvis de ikke gør det, skal EU på banen, fortæller Josep-Maria Terricabras, der er medlem af Europa-Parlamentet for det lille parti ’Cataloniens Republikanske Venstre’.

”EU skal bede de spanske myndigheder om at gå i dialog med catalonierne. Vi kan løse vores problemer, hvis vi taler om dem. Men den spanske leder har flere gange sagt, at det vil han ikke. Når han ikke vil det, er det svært at løse problemerne,” siger Terricabras i et interview i det nyeste afsnit af Altingets podcast om Europa, som udkommer fredag.

Men som Altinget tidligere har skrevet, er EU og dets medlemslande ikke meget for at stikke fingrene ind i det, der betegnes som et politisk hvepsebo i EU-kredse, fordi man nødig vil puste til en intern konflikt i et medlemsland. Særligt ikke når det handler om løsrivelses-iver, som man frygter kan sprede sig.

Ifølge Josep-Maria Terricabras er det utroligt, at EU og dets medlemslande ikke vil blande sig i konflikten mellem Spanien og Catalonien, når medlemslandene samtidig bruger krudt på at kritisere Polen, Malta, Ungarn og andre lande, der er på kanten med retsstatsprincipperne.

”Vi cataloniere har brug for hjælp fra Europa, men Europa har også brug for os. Med Brexit og Catalonien vil EU have så mange problemer omkring sig, at vi ikke kan konstruere et bedre Europa,” siger han og fortsætter:

”Catalonierne har tidligere været meget pro-europæiske, men nu begynder de at tvivle, fordi de ser, at EU ikke beskytter os eller hjælper os med at løse vores problemer.”

Hele Altingets podcast om Europa, Parlamentet, er tilgængelig fredag, og du kan få en smagsprøve på interviewet med Josep-Maria Terricabras her:

Klik her og abonner på Parlamentet i iTunes. Find os på Soundcloud her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carles Puigdemont

Fhv. formand, Generalitat de Catalunya, leder, Partit Demòcrata Europeu Català

0:000:00