Unge opnår enighed om EU-erklæring

EU: Efter indledende problemer er det nu lykkedes Europæisk Ungdom at samle de EU-positive partier bag en række fokusområder for det kommende danske EU-formandskab.
Morten Øyen
Fakta
Det blev de enige om:

- Landbrugsstøtte gradvist udfases.
- I stedet skal EU bruge nogle af de mange penge på en "Marshall-hjælp" til Afrika, som skal sikre udvikling på det afrikanske kontinent.
- Frihandelsaftale med den nordamerikanske frihandelsorganisation NAFTA. - Fokus på   ungdomsarbejdsløshed i Europa.
- Udlændinge, som arbejder i Danmark, skal sikres dansk løn og arbejde under danske arbejdsvilkår.
Marshall-hjælp til Afrika, frihandelsaftale med Nordamerika og bekæmpelse af arbejdsløshed. Det er nogle af de ting, de pro-EU danske ungdomspartier kræver, at regeringen lægger på bordet ved forhandlingerne, når Danmark har formandskabet for EU i 2012.

"Europa og Danmark står over for store udfordringer. At den danske ungdom har kunnet stå sammen og løfte sig over deres moderpartiers fokus på taktik og enkeltsager, viser, at vi unge har viljen til at arbejde sammen om konkrete løsninger," siger formand for Europæisk Ungdom Casper Hald.

Aftalen er blevet indgået, efter Europæisk Ungdom havde taget initiativ til en konference under navnet "Ungdommens Prioriteter". Som Altinget | EU tidligere har skrevet, blev det ikke opnået enighed på selve konferencen. Men forhandlingerne fortsatte i ugen efter, og nu er der opnået enighed mellem Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Radikal Ungdom, SF Ungdom og Venstres Ungdom.

Og aftalen indeholder også "mærkesager" fra de ellers så ofte uenige ungdomspartier:

Kravene fra ungdommen til det kommende danske formandskab indebærer blandt andet, at den dyre europæiske landbrugsstøtte gradvist udfases. I stedet skal EU bruge nogle af de mange penge på en "Marshall-hjælp" til Afrika, som skal sikre udvikling på det afrikanske kontinent. Dertil skal der skabes mere vækst og velfærd gennem en frihandelsaftale med den nordamerikanske frihandelsorganisation NAFTA. Og så skal der sættes fokus på den høje ungdomsarbejdsløshed i Europa, ligesom det skal sikres, at udlændinge, som arbejder i Danmark, modtager dansk løn og arbejder under danske arbejdsvilkår.

I Europæisk Ungdom er man optimistiske på vegne af ungdommens muligheder for at få indflydelse på håndteringen af nutidens store udfordringer.

"Det ville da være mærkeligt, om regeringen ikke ville lytte til den samlede danske ungdom. Det er trods alt os, fremtiden bygger på," siger Casper Hald.

Ungdomspartierne bag aftalen afspejler "EU-flertallet" i Folketinget med undtagelse af Konservative. Konservativ Ungdom vedtog nemlig i begyndelsen af marts et krav om, at Danmark skal melde sig helt ud af EU, og deltog derfor ikke på konferencen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00