Venstre udfordrer Lars Løkke: Kræver forhandling om ny europaaftale straks

Der er ”akut behov” for ny dansk europapolitik inden EU-valget næste forår, siger Venstres spidskandidat Morten Løkkegaard. Det er et advarselsskud fra V internt i regeringen, hvor udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) foreløbig nægter at sætte dato på en aftale.

Morten Løkkegaard og den daværende statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen var fine venner under valgkampen op til Europa-Parlamentsvalget i 2019. I dag er stemningen mere anspændt. 
Morten Løkkegaard og den daværende statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen var fine venner under valgkampen op til Europa-Parlamentsvalget i 2019. I dag er stemningen mere anspændt. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) må holde op med at nøle med Danmarks nye europapolitik og straks efter sommerferien sætte gang i forhandlinger om en ny europapolitisk aftale i Folketinget.

Det krav kommer nu fra regeringspartneren Venstre – Løkkes eget gamle parti – efter at udenrigsministeren har nægtet at love en ny aftale inden valget til Europa-Parlamentet næste forår.

Der er et helt akut behov for at få dansk europapolitik lagt i nogle fastere rammer.

Morten Løkkegaard (V)
Medlem af Europa-Parlamentet og spidskandidat

”Det er helt oplagt, at vi har brug for at redefinere Danmarks europapolitik inden valget. Vi må i gang nu,” siger Venstres spidskandidat og delegationsleder i parlamentet, Morten Løkkegaard, som dermed lægger pres på Lars Løkke.

Under et debatmøde hos Altinget i sidste uge afviste udenrigsministeren at sætte en dato på, hvornår der skal laves en ny aftale om dansk europapolitik.

”Jeg har ikke nogen tidsplan for det lige nu,” sagde Løkke.

Men nu sender Venstre et tydeligt signal om, at de gerne ser Lars Løkke Rasmussen sætte mere fart i tingene, både som udenrigsminister og som politisk leder for regeringspartneren Moderaterne.

Venstre vil tage sagen op i regeringen

”De forhandlinger bør sættes i gang allerede efter sommerferien, så vi kan nå en aftale inden valget til Europa-Parlamentet. Det vil give vælgerne en tryghed i forhold til, hvor de forskellige partier placerer sig i forhold til EU-samarbejdet, når vi indleder valgkampen,” siger Morten Løkkegaard, der er næstformand i parlamentets liberale gruppe, Renew Europe.

Løkkegaard blev i weekenden udpeget som sit partis spidskandidat igen næste år.

Han forudsiger, at Venstres ledelse og ministre også vil tage ønsket om en hurtig europaaftale op internt i SMV-regeringen i den kommende tid.

Læs også

”Det er jeg helt overbevist om. Min opfordring skal være, at man får det diskuteret i regeringen så hurtigt som muligt. Jeg anerkender, at den her regering lige har skullet finde sine ben. Men nu synes jeg så også, at tiden er inde,” siger han:

”Nu har regeringen haft et halvt års tid til lige at besinde sig på, hvor vi skal lægge os udenrigspolitisk. Der er en udenrigspolitisk strategi på vej. Og det står fuldstændig klart, at der er et helt akut behov for at få dansk europapolitik lagt i nogle fastere rammer.”

Spidskandidaten påpeger, at Danmark ikke har lavet nogen europapolitisk aftale siden 2008, hvor Europa og resten af verden stod i en markant anderledes situation end i dag.

Vælgerne har krav på mere klarhed

”Vi har været igennem så utrolig meget de seneste 15 år: Gældskrisen, migrantkrisen, Brexit, Coronakrisen og senest Ukraine-krigen. Det er jo et helt andet verdenskort, vi ser nu,” siger Morten Løkkegaard:

”Det er ikke svært at forstå, hvis vælgerne er forvirrede og ikke har nogen klar fornemmelse af, hvor Danmark og de enkelte politiske partier ligger europapolitisk. Der er et skrigende behov for, at vi får lagt det fast, og at vi får givet vælgerne et reelt valg.”

Læs også

Bag kulissen i Venstre er der voksende irritation over, at Lars Løkke Rasmussen tilsyneladende ikke har specielt travlt med at få sparket gang i en ny europadebat forud for valget. De to regeringspartnere kommer til at konkurrere om de liberale vælgeres gunst, og det begynder at skabe spændinger.

Mens Venstres partiapparat allerede har arbejdet længe med en ny europastrategi, så har Moderaterne ikke haft meget tid til at placere sig og udvikle planer. Lars Løkkes søn, Bergur, sidder i Europa-Parlamentet. Men han har kun lige forladt Venstre i sidste måned, hvilket har givet ham meget lidt tid til at udvikle Moderaternes EU-politik.

Dansk formandskab under forberedelse

Faktisk står der i regeringsgrundlaget, at de tre koalitionspartier Socialdemokratiet, Moderaterne og Venstre forpligter sig til at ”tage initiativ” til en ny europapolitisk aftale ”frem mod” det danske EU-formandskab i andet halvår 2025.

Der står bare ikke præcis, hvad det betyder i forhold til en tidsplan. Morten Løkkegaard mener, at det haster.

”Det danske embedsværk arbejder allerede på højtryk med at forberede det formandskab, og en ny europapolitisk aftale vil give et bedre grundlag for deres arbejde,” siger han.

Venstres spidskandidat advarer også om, at det er urealistisk at have en europapolitisk aftale klar før det danske formandskab, hvis ikke forhandlingerne kommer i gang allerede i år.

”Man skal huske, at næsten hele 2024 kommer til at gå med først valgkampen, så Europa-Parlamentsvalget og så bagefter konstituering af det nye parlament. Derfor er det for sent at vente til efter valget med en ny dansk europaaftale. Vi skal i gang nu,” siger Morten Løkkegaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Løkkegaard

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (V), MEP (V), Næstformand, Renew Europe, kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00