Venstre vil have det yderste højre undersøgt for russisk indflydelse

Politikere i Europa-Parlamentets højre-nationalistiske gruppe ID kan være under mistanke for at sprede russisk propaganda, siger Morten Løkkegaard. Dansk Folkeparti, der sidder i gruppen, tager kraftigt afstand fra den slags beskyldninger.

Det må undersøges til bunds hvilke parlamentarikere, russerne har haft fat i, siger Morten Løkkegaard (V).
Det må undersøges til bunds hvilke parlamentarikere, russerne har haft fat i, siger Morten Løkkegaard (V).Foto: Frederic Marvaux/EP
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Blot to måneder før valget til Europa-Parlamentet har belgiske og tjekkiske myndigheder optrevlet russiske forsøg på at påvirke valget. Og det får nu flere EU-politikere til at rette søgelyset mod forsamlingens højre-nationale partigruppe.

Det er gruppen ID (Identitet & Demokrati), som omfatter en række europæiske partier, heriblandt Dansk Folkeparti. 

"Vi kan ikke tillade dette anslag mod Parlamentets troværdighed lige før valget. Det må give anledning til overvejelser hos alle dem, der prøver at normalisere højreekstremisterne, for de samarbejder med Putin," sagde den socialdemokratiske gruppeformand, Iratxe García Pérez, onsdag aften, hvor der foregik en hasteindkaldt debat om de nye afsløringer.

Selv om det fortsat er uklart, hvilke politikere afsløringerne omfatter, har anklagerne rystet Europa-Parlamentet.

Sådan som jeg er orienteret nu, så koncentrerer det sig om højre-nationale populister.

Morten Løkkegaard
Europaparlamentariker og spidskandidat for Venstre

Også Venstres spidskandidat Morten Løkkegaard, som er næstformand i den liberale gruppe Renew, ser anledning til ekstra fokus på den nationalistiske gruppe Identitet og Demokrati (ID). Gruppen huser blandt andre Marine Le Pens parti Rassemblement National i Frankrig, Geert Wilders’ hollandske Frihedsparti, det tyske Alternative für Deutschland og Dansk Folkeparti.

"Det er jo ikke, fordi man skal vælge nogen særligt ud. Man skal have det bredt afdækket. Men sådan som jeg er orienteret nu, så koncentrerer det sig om højre-nationale populister," siger Morten Løkkegaard, der gennem flere år sad i et særudvalg om faren for desinformation og udenlandsk indblanding i EU’s demokrati.

Han understreger, at han ikke har set nogen oplysninger, der tyder på, at Anders Vistisen eller Dansk Folkeparti skulle være involveret.

Netværk af russisk propaganda

Løkkegaard advarer ikke desto mindre om, at russerne anvender "nyttige idioter i Vesten" til at videresende og sprede "falske narrativer" om Europa.

Læs også

Den liberale politiker fortæller i denne uges udgave af podcasten ’Altinget taler om Europa’, at hans liberale partifælle, Belgiens regeringsleder Alexander De Croo, er i besiddelse af oplysninger, der peger i retning af nationalistiske politikere i Europa.

"Jeg fik oplysninger direkte fra den belgiske statsminister, De Croo, som jo af gode grunde er helt orienteret om det her, fordi det er hans egen efterretningstjeneste, der har været i gang sammen med tjekkerne," siger Morten Løkkegaard i podcasten, der udkommer fredag.

De seneste uger har efterretningstjenesterne i Belgien og Tjekkiet arbejdet sammen om at optrevle et netværk, hvor europæiske politikere – nogle gange mod betaling – angiveligt er blevet brugt til at sprede russiske budskaber i EU. 

"Det ser ud til, at Rusland har kontaktet medlemmer af Europa-Parlamentet, og endda betalt dem for at sprede russisk propaganda," har Alexander De Croo sagt i det belgiske parlament.

Oplysningerne har også fået EU-Kommissionen til at reagere.

"Vores demokrati kan ikke tages for givet. Kreml vil fortsætte med at benytte desinformation, ondartet indblanding, korruption og ethvert andet beskidt trick fra den autoritære værktøjskasse til at splitte Europa," siger Vera Jourová, Kommissionens næstformand med ansvar for retsstaten og demokratiske værdier.

Læs også

Putins ven er økonomisk bagmand

De nye afsløringer kommer efter et par år, hvor EU-parlamentarikere fra flere politiske familier har været genstand for alvorlige anklager om korruption og bestikkelse. 

I slutningen af 2022 blev en af Parlamentets næstformænd, den græske socialist Eva Kaili, og flere andre italienske og belgiske socialister tiltalt for at have taget imod bestikkelse fra Qatar. 

Tidligere dette år var det den lettiske parlamentariker Tatjana Ždanoka, der tidligere sad hos De Grønne, som kom under anklage om at være russisk agent. Hun er nu under efterforskning i hjemlandet samtidig med, at Europa-Parlamentet har sanktioneret hende.

Den nye skandale begyndte for to uger siden, da tjekkiske myndigheder greb ind over for et netmedie ved navn Voice of Europe, der anklages for at være del af en russisk kampagne med propaganda og falsk information. De tjekkiske myndigheder har blandt andre iværksat sanktioner mod den ukrainske oligark Viktor Medvedtsjuk, der er tæt på Vladimir Putin, for at være en af pengemændene bag det falske netmedie.

"Beslutningen er taget for at forsvare Den Tjekkiske Republiks sikkerhedsinteresser, og ligeledes for at beskytte den demokratiske natur af det kommende valg til Europa-Parlamentet," lød det ifølge Politico fra Tjekkiets udenrigsministerium.

En række politikere, ofte fra højre-nationalistiske partier, har i den senere tid optrådt i interview og videoer på Voice of Europes website i forskellige sammenhænge.

Dansk Folkeparti afviser enhver indblanding

Det gælder også Dansk Folkepartis europaparlamentariker og spidskandidat, Anders Vistisen, som efterfølgende har afvist, at han af den grund skulle have haft noget som helst med russerne at gøre. 

Kreml vil fortsætte med at benytte desinformation, ondartet indblanding, korruption og ethvert andet beskidt trick fra den autoritære værktøjskasse til at splitte Europa.

Vera Jourová
Næstformand i EU-Kommissionen

"Jeg har allerede deklareret, at der er lavet ét interview med mig fra mediet, og at jeg naturligvis aldrig har modtaget penge eller koordineret indhold med dem. Jeg er på ingen måde involveret i disse sager," skriver Vistisen til Altinget.

Han påpeger, at der var tale om et ganske almindeligt interview som med ethvert andet medie, og at mange andre politikere fra forskellige grupper havde givet lignende interview til Voice of Europe.

Morten Løkkegaard understreger som nævnt, at han ikke har set nogen oplysninger, der tyder på, at Anders Vistisen eller Dansk Folkeparti skulle være involveret.

"Dansk Folkepartis spidskandidat havde videoer liggende på Voice of Europe, som så i øvrigt forsvandt, da afsløringen kom. Det er ikke i sig selv inkriminerende, men det skal da selvfølgelig undersøges. Om ikke andet, så har alle vel en interesse i at få undersøgt, om der er noget, så de kan få renset sig selv," siger Løkkegaard.

Krav om en undersøgelse i Parlamentet

Lige som mange andre medlemmer af Europa-Parlamentet efterlyser Venstres spidskandidat en grundig undersøgelse af, hvor dybt den russisk indflydelse har fået tag i den europæiske folkeforsamling.

Læs også

"Vi skal vide, hvad det er, vi taler om. De oplysninger, vi har, er både specifikke og ikke-specifikke. De fortæller en historie om påvirkning og i nogle tilfælde også direkte betaling for at medvirke i en kampagne imod EU ved hjælp af de her falske fortællinger," siger Morten Løkkegaard.

"Det er klart, at i det øjeblik, der kommer betaling indover, så er det jo regulær korruption, som er strafbart. Der skal vi selvfølgelig have navne og grupper og alle fakta på bordet. Og det skal vi have så hurtigt som muligt, sådan at det her ikke går hen og koger fuldstændig op i forbindelse med valget," siger han.

Med udsigt til en hård valgkamp, hvor netop mange partier på den yderste højrefløj står til fremgang, så holdt ingen af deres modstandere sig tilbage, da Europa-Parlamentet onsdag aften debatterede anklagerne om russisk manipulation.

Villumsen til angreb på Vistisen

De Grønnes medformand, Terry Reintke, angreb direkte det tyske parti AfD for at være "propaganda-dukker på den russiske præsidents lønningsliste."

"Hvis disse påstande bliver bekræftet, så vil det være yderligere bevis for, hvordan højrefløjens ekstremister er ved at blive et talerør for russisk desinformation og Kremls propaganda," sagde Reintke.

Læs også

Enhedslistens Nikolaj Villumsen rettede sit skyts mod DF’s Anders Vistisen, der på europæisk plan under denne valgkamp er blevet udnævnt som en slags fælles spidskandidat for gruppen ID.

"Hr. Anders Vistisen, du har stillet dig i spidsen for en gruppe af partier, hvor ét af dem nu sidder på anklagebænken. Tager du afstand? Hvad har du gjort for at rydde op? Kan du være talerør, hvis AfD eller andre fortsat nægter at handle på de alvorlige beskyldninger mod et af deres medlemmer? Vælgerne har krav på et svar," sagde Villumsen.

Anders Vistisen var ikke til stede i salen under debatten, og det lykkedes ikke efterfølgende onsdag aften at få hans kommentar til Nikolaj Villumsens tale.

Oven på debatten er det nu planen, at Europa-Parlamentet skal vedtage en resolution om bekæmpelse af den russiske indflydelse under en samling i Strasbourg om to uger.

Det bliver den sidste plenarsamling inden EU-valget, der foregår på tværs af kontinentet 6.-9. juni.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Løkkegaard

MEP (V), næstformand, Renew Europe, kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

Anders Vistisen

MEP (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

Nikolaj Villumsen

Politisk konsulent, Bygge-, Anlægs- og Trækartellet, fhv. MEP (EL)
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024