Vestager skal lægge arm med erhvervslivets superliga

KOMMISSÆRKABALE: Danmarks næste EU-kommissær sætter sig på Unionens konkurrencepost, hvor hun skal holde erhvervslivets giganter i ørerne.

BRUXELLES: Margrethe Vestager (R) blev onsdag udnævnt til Unionens næste konkurrencekommissær, da EU-Kommissionens næste formand, Jean-Claude Juncker, præsenterede sit kommissærhold.

Det er et job, som kan sende hende direkte i clinch med nogle af erhvervslivets allerstørste spillere. Google, Microsoft, energisektoren og bankverdenen har fået konkurrencekommissærernes kærlighed at føle.

I jobbeskrivelsen ligger retten til at udskrive milliardstore bøder til dem, der ikke følger reglerne og for eksempel indgår ulovlig kartelvirksomhed ved at aftale priser eller dele markeder op mellem sig.

Små og store syndere
Ingen dele af erhvervslivet kan føle sig sikre. Hendes forgængere har været efter elevator- og rulletrappefabrikanter, stearinlysmagere, det hollandske ølmarked og videobåndproducenter, når de har opført sig usportsligt på den forretningsmæssige spillebane.

I Danmark har firmaer som Lundbeck, Danfoss, Carlsberg og SAS måtte punge ud for at have medvirket i konkurrenceforvridende virksomhed.

Fusioner og statsstøtte
Vestager kommer også til at sidde med magten til at afvise fusioner, der kan give en dominerende markedsposition. Her har hendes forgængere sat sig betydeligt i respekt ved at afvise virksomhedssammenlægninger blandt nogle af verdens største spillere.

Hun vil også skulle give grønt lys i sager om statsstøtte, som for eksempel den meget omtalte sag om den forkætrede danske grønne PSO-afgift opkrævet over danskernes elregninger, som hendes forgænger på posten, Joaquin Almunia, fandt uforenelig med EU-reglerne.

Regeringen valgte for få dage siden at rette ind efter Kommissionen i sagen, hvilket mindsker risikoen for, at sagen ender på Vestagers bord, når den nye Kommission tiltræder.

Forrige artikel Europaudvalget afviser EU’s industrimålsætning Næste artikel Her er de nye EU-kommissærer Her er de nye EU-kommissærer
Ugens EU-podcast: Ny satsning på socialt Europa og fælles mindsteløn

Ugens EU-podcast: Ny satsning på socialt Europa og fælles mindsteløn

PARLAMENTET LOCKDOWN #11: Coronakrisen har skabt endnu større behov for socialt samarbejde, siger EU-Kommissionen, der trods dansk modvilje nu tror endnu mere på en europæisk mindsteløn. Hør om det i denne uge, hvor vi også taler om, hvordan det bliver dyrere for danskerne at være med i Unionen.