Bendt Bendtsen får bredt forlig om SDO-lån

NYHED: Stærke krav til kundebeskyttelse sikrer Bendt Bendtsen forlig over midten for nye SDO-Lån. Dansk Folkeparti og SF overvejer.
Bendt Bendtsen kan være glad med endnu et forlig i hus. Spørgsmålet er kun om bredden i forliget.
Bendt Bendtsen kan være glad med endnu et forlig i hus. Spørgsmålet er kun om bredden i forliget.Foto: ØEM
Henrik Theil
Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) fik tirsdag opbakning hen over midten af Folketingssalen til sit kommende lovudkast om at åbne for udstedelse af SDO-lån.

På det aftalte tidspunkt kl. 15.00 tirsdag for en tilbagemelding til økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen var der opbakning fra Venstre, Konservative, Radikale og Socialdemokraterne.

Derimod ville Dansk Folkeparti ikke tage stilling, da de er i tvivl om enkelte punkter, og SF vil først beslutte sig onsdag formiddag. Enhedslisten havde heller ikke taget stilling.

Hos Venstre er fokus herefter på at sikre et endnu bredere forlig med deltagelse af Dansk Folkeparti og gerne SF. Det blev af Socialdemokraterne udlagt sådan, at Venstre ville lade deres stemme afhænge af regeringens støtteparti.

"Det er helt forkert. Vi har givet tilsagn om at støtte forslaget, og det står vi ved. Vi åbner dog for, at vi i den videre lovbehandling hører, hvad Dansk Folkeparti har at sige, og ser om det kan imødekommes. Men de har ikke parlamentarisk veto," siger Venstres erhvervspolitiske ordfører Jacob Jensen.

Vi åbner dog for, at vi i den videre lovbehandling hører, hvad Dansk Folkeparti har at sige, og ser om det kan imødekommes. Men de har ikke parlamentarisk veto.

Jacob Jensen
Erhvervspolitisk ordfører for Venstre

Skrappe forbrugerhensyn gav bred tilslutning
Især de vidtgående bestemmelser om rådgivning, gennemsigtighed og beskyttelse af låntagerne sikrede opbakningen fra De Radikale og Socialdemokraterne.

I notater fra Socialdemokraternes Frode Sørensen til folketingsgruppen peger han på, at forhandlingerne om loven gav enighed om flere for Socialdemokraterne vigtige punkter. Der kan derfor ikke rejses krav om ekstra sikkerhed over for låntager ved fald i huspriser, forbrugerrådgivningen er styrket, og en ekstra person fra Forbrugerrådet indsættes i det nye Penge- og Pensionspanel, så der er balance i panelets sammensætning.

Også De Radikale har haft fokus på forbrugerbeskyttelse og dokumentation af rådgivningen.

Hos SF har netop den øgede forbrugerbeskyttelse sat Folketingsgruppen i lidt af et dilemma.

"Hele loven er lagt åbent frem i gruppen. Og der er absolut positive elementer i forbrugerbeskyttelsen, som måske kan bane vej for tilsvarende tiltag i andre dele af den finansielle lovgivning. Rent principielt er vi dog ikke meget for de nye tiltag med den øgede kapitalisering omkring husfinansieringen, men vi overvejer," sagde SF's Poul Henrik Hedeboe til Altinget.dk tirsdag eftermiddag.

0:000:00