Finanslov: Her går det godt - for godt

NYHED: Finanslovsudspillet øger det offentlige forbrug, så overophedning af økonomien truer. Erhvervslivet efterlyser udgiftsdisciplin.
Erhvervslivet kritiserer regeringen for overforbrug og advarer mod overhedning af økonomien.
Erhvervslivet kritiserer regeringen for overforbrug og advarer mod overhedning af økonomien.Foto: Colourbox
Henrik Theil
Erhvervslivets organisationer er enige i en sjælden grad om regeringens finanslovsudspil, hvor de tager afstand fra stigende offentlige udgifter og efterlyser skattelettelser for at øge udbuddet af arbejdskraft.

Dansk Erhverv: "Her-går-det-godt-finanslov"
"Finanslovens udgiftsniveau er et klart udtryk for den bundsolide danske økonomi, måske for klart. Det er en 'her-går-det-godt-finanslov'. Problemet i et ellers sympatisk finanslovsforslag er, at summen af initiativer er på kanten af det økonomisk forsvarlige i den nuværende økonomiske situation," siger Lars Krobæk, adm. direktør for erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

Finansrådet: Behov for prioritering og disciplin
"
Det er skuffende, at regeringen fortsat ønsker at lade de offentlige serviceudgifter vokse mere end økonomien generelt. Hvis velstanden i Danmark skal sikres fremover, er det nødvendigt med en skarp prioritering. Med udviklingen på arbejdsmarkedet er det helt nødvendigt med disciplin og stram styring af de offentlige udgifter. Udgifterne bør derfor gås efter med en tættekam. Den altoverskyggende udfordring for dansk økonomi - både på kort og langt sigt - er at sikre tilstrækkelig med arbejdskraft. Så regeringen er ikke ambitiøs nok i forsøget på at øge incitamentet til at arbejde. En lavere marginalskat vil være et vægtigt middel til at imødegå fremtidens udfordringer, anfører Finansrådets direktør Jørgen A. Horwitz.

DI: Offentlige udgifter må i stramme tøjler
"Regeringen lægger op til meget store stigninger i det offentlige forbrug i både 2007 og 2008. Væsentligt større, end vi hidtil har oplevet, og det sker på et meget uheldigt tidspunkt. Vi står med et fælles problem i Danmark, nemlig mangel på arbejdskraft. Og hvis den offentlige sektor skal vokse i den fart, som det fremgår af finanslovforslaget, vil det bremse væksten i den private sektor. Vi har brug for det modsatte," siger adm. direktør Hans Skov Christensen, DI.

HTS: Skrækindjagende høj vækst i det offentlige forbrug
"Regeringens udspil til finanslov for 2008 indeholder en bekymrende høj vækst i det offentlige forbrug. Regeringen lægger op til at bruge 7,5 mia. kr. mere til næste år, hvilket er en fordobling i væksten i forhold til det, den spillede ud med sidste år. Den høje vækst i det offentlige forbrug i 2008 skal ses på baggrund af, at væksten i det offentlige forbrug i 2007 er næsten dobbelt så høj som oprindeligt planlagt. Udspillet er en trussel mod dansk økonomi, der risikerer at køre af sporet," siger HTS' adm. direktør Ole Krog.

Dansk Byggeri: Velfærdens fysiske rammer må vente
"
Finanslovsforslaget for 2008 byder ikke i sig selv på en forstærket indsats over for det tiltagende vedligeholdelsesefterslæb på de offentlige bygninger og infrastrukturen. Det er således ingen ambitiøs finanslov, som regeringen fremlægger. Intet nyt under solen. Til gengæld er der skabt forventning til forhandlingerne om kvalitetsreformen, der skal resultere i en forbedring af velfærdens fysiske rammer," siger adm. direktør Jens Klarskov, Dansk Byggeri.

0:000:00