Debat

NNF: Kæmp for standarden i fødevarebranchen

DEBAT: Viden og uddannelse skal sikre en konkurrencedygtig dansk fødevaresektor, og landmanden og fødevarearbejderen skal kunne omsætte akademikernes viden til handling. Ellers risikerer Danmark at miste sin konkurrencedygtighed, mener Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF.
Foto: NNF
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Ole Wehlast
Forbundsformand, Fødevareforbundet NNF

Fødevaresektoren i Danmark giver beskæftigelse til op mod 145.000 personer. Det er derfor afgørende for Danmark at være konkurrencedygtig, når det gælder produktion af fødevarer.

Egentlig burde vi slet ikke kunne være konkurrencedygtige. Vi har et klima, der for mange landbrugsprodukter ligger lige på grænsen af at være egnet til landbrug. Vi har et højt omkostningsniveau, og vi har mange krav til produktionen. Alligevel formår vi at sælge fødevarer næsten overalt i verden.

Det skyldes først og fremmest, at vi i produktionen lægger viden, som ikke findes tilsvarende andre steder i verden. Det er viden, der giver det høje niveau for den fødevaresikkerhed, der skaffer os adgang til næsten alle markeder. Det er viden og samarbejde, der gør os i stand til at tilpasse produktionen til de stadig hurtigere skift i efterspørgslen.

Viden og uddannelse er vejen frem
Viden i form af uddannelse - og ikke kun på universitetsniveau. Nok er vores forskning på det område i verdensklasse, men det alene er ikke nok. Den arbejdskraft, der har hænderne om den daglige produktion, skal være veluddannet. Det gælder, hvad enten det er landmanden, eller det er fødevarearbejderen. Hvis ikke de er i stand til at omsætte akademikernes viden til handlinger i produktionen, så nytter det jo ikke at have den bedste forskning i verden.

Den arbejdskraft, der har hænderne om den daglige produktion, skal være veluddannet. Det gælder, hvad enten det er landmanden, eller det er fødevarearbejderen. Hvis ikke de er i stand til at omsætte akademikernes viden til handlinger i produktionen, så nytter det jo ikke, at have den bedste forskning i verden.

Af Ole Wehlast
Forbundsformand, Fødevareforbundet NNF

Der er selvfølgelig en række rammebetingelser, der skal være i orden, for at fødevareproduktion kan foregå konkurrencedygtigt i Danmark. Men forsvinder de kompetencer, der i dag ligger hos produktionsarbejderne, så varer det ikke længe, før fødevareproduktion i Danmark bliver reduceret til en lille specialitet. Og så giver den ikke beskæftigelse og indkomst på et acceptabelt niveau til ret mange. Derfor er det en stor fælles udfordring at understøtte og udbygge kompetencerne på alle niveauer.

Det dur ikke, hvis virksomhederne i en klemt situation vælger den tilsyneladende lette vej og forsøger at trykke lønniveauet urimeligt. Alt andet lige er det selvfølgelig umiddelbart godt for virksomhedens konkurrenceevne at betale 110 kroner i timen frem for 145 kr. Men alt andet er jo netop ikke lige!

Gode samarbejdstraditioner skal bevares
I længden kan man ikke forvente at få arbejdskraft af samme kvalitet som nu, hvis man kun vil betale discountløn. Derfor er løntrykkeri og social dumping i virkeligheden begyndelsen til enden for en produktion, der er fleksibel og af høj kvalitet. Arbejdskraften i Danmark kan jo noget, som man ikke kan andre steder. Der er gode erfaringer med at inddrage produktionsarbejderne i innovationsprocesser.

Medarbejderne kan bidrage med mange små , praktiske skridt ude i produktionen. Samarbejdstraditionerne og evnen til selv at tage et ansvar er kompetencer, som er særligt udviklede i Danmark. Men det er også kompetencer, der kun kan opretholdes, hvis man er villig til at betale, hvad det koster!

Det gælder med arbejdskraft, som det gælder med fødevarer: kvalitet koster penge!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00