Ministre enige om 19 modtræk til ny æggeskandale

FØDEVARESVINDEL: På et møde om den europæiske skandale om forgiftede æg blev medlemsstaterne og Kommissionen enige om 19 konkrete foranstaltninger, der skal styrke EU's indsats mod fødevarebedrageri.

Forurenede æg har de seneste måneder skabt overskrifter i store dele af Europa.

Tirsdag mødtes EU's fødevareministre så i Bruxelles for at finde ud af, hvordan EU-landene fremover skal håndtere fødevarekriser som æggesagen og svindel i produktionen i det hele taget.

Som modtræk til fødevarebedragere blev de sammen med EU-Kommissionen enige om 19 konkrete foranstaltninger.

Blandt andet blev det slået fast, at risikokommunikationen mellem medlemsstaterne og Kommissionen skal forbedres, herunder skal den hurtigere ud til den brede offentlighed på en mere sammenhængende måde.

Det skal være lettere at sikre hurtig fælles risikovurdering, og så vil medlemslandene og Kommissionen overveje, hvordan man kan etablere en »fødevaresikkerhedsofficer« i hver medlemsstat for at sikre, at informationer flyder så hurtigt og effektivt som muligt.

Derudover sagde medlemslandene også god for at deltage i regelmæssige kriseøvelser og anden form for træning, der kan opbygge et godt europæisk kriseberedskab.

Ødelæggende for tilliden
Kommissæren for sundhed og fødevaresikkerhed glædede sig efterfølgende over medlemslandenes store opbakning til konkret at handle for at håndtere fødevarekriser som æggeskandalen. Denne sag opstod, fordi belgiske og nederlandske høns var blevet behandlet for blodmider med det ulovlige insektmiddel, fipronil, hvorefter giftstoffet gik i æggene.

"Svindelsager som denne skader offentlighedens tillid til fødevaresikkerhed og kan muligvis være med til at ødelægge tilliden til særligt fødevareindustrien. Misforståelser og svigagtig praksis fra nogle få bør ikke have så ødelæggende effekter," sagde Vytenis Andriukaitis.

Foreløbigt er der fundet fipronil i bedrifter i ti europæiske lande. Der er endnu ikke fundet fipronil i danske bedrifter.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) mener da også, at de danske myndigheder har ageret lige efter bogen.

"Generelt må jeg sige, at vi i Danmark har håndteret denne sag hurtigt og effektivt, både af æggeerhvervet og de involverede myndigheder. Det tyder på, at vi generelt står godt rustet til den slags kriser,” siger Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Se listen over de 19 konklusioner fra ministermødet her.

Forrige artikel Kolmos: Ingen naturlov, at svin har MRSA Kolmos: Ingen naturlov, at svin har MRSA Næste artikel Veterinærmedicinsk Industriforening: Antibiotikapolitik skal tynges af evidens, tak! Veterinærmedicinsk Industriforening: Antibiotikapolitik skal tynges af evidens, tak!
Regeringen lander bred aftale om milliarderstatning til minkavlere

Regeringen lander bred aftale om milliarderstatning til minkavlere

ERSTATNING: Et bredt flertal i Folketinget er enige om en aftale, som sikrer knap 19 milliarder i erstatning til danske minkavlere og følgeerhverv. Over de næste ti år skal avlerne kompenseres for aflivningen af alle mink i kampen mod coronasmitte.