Sådan kan Mette Frederiksen nå et kompromis om udenlandsk arbejdskraft

ANALYSE: Udenlandsk arbejdskraft udgør en afgørende knast i regeringsforhandlingerne. Men et kompromis kan være inden for rækkevidde, hvis bare man holder fingrene fra beløbsordningen.

En lempelse af adgangsbetingelserne for udenlandsk arbejdskraft udgør et hovedkrav for Radikale i forhandlingerne om et regeringsgrundlag. Konkret ønsker man at sænke beløbsgrænsen og genindføre den nedlagte greencard-ordning.
En lempelse af adgangsbetingelserne for udenlandsk arbejdskraft udgør et hovedkrav for Radikale i forhandlingerne om et regeringsgrundlag. Konkret ønsker man at sænke beløbsgrænsen og genindføre den nedlagte greencard-ordning. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Søren Elkrog Friis

Udadtil står Morten Østergaard og Mette Frederiksen stejlt over for hinanden i de igangværende regeringsforhandlinger, når det kommer til udenlandsk arbejdskraft.

For Radikale er det et hovedkrav, at man lemper adgangen for udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU gennem en markant sænkning af beløbsordningen og en genindførelse af greencard-ordningen, som blev afskaffet i 2016.

Det skal ifølge det radikale regnebræt medføre et øget arbejdsudbud på 10.000 personer og sikre ekstra indtægter til staten for to milliarder kroner.