Danskerne vil ikke spise Dollys afkom

GENTEKNOLOGI: Næsten halvdelen af danskerne vil ikke spise kød fra afkom af klonede dyr, viser ny meningsmåling. Folk kan ikke se pointen, mener forsker.
Ville du spise kød fra afkom af et klonet dyr, som f.eks. fåret Dolly? Kun ca. en fjerdedel af danskerne siger, de ville gøre det.
Ville du spise kød fra afkom af et klonet dyr, som f.eks. fåret Dolly? Kun ca. en fjerdedel af danskerne siger, de ville gøre det.Foto: colourbox
Kasper Frandsen

Folk vil spørge, hvorfor det er nødvendigt - vi har jo altid haft gode avlsdyr, så hvorfor skal vi lige pludselig klone dem.

Jesper Lassen
Fødevaresociolog ved Køvenhavns Universitet
Fakta

Danskernes holdning til at spise kød fra afkom af klonede dyr

Spørgsmålets ordlyd: 

I USA sælges allerede nu kød fra dyr, som ikke selv er klonede, men som er afkom af klonede dyr. Vil du spise kød fra dyr, som er afkom af klonede dyr?

Resultat:

Ja: 27,9 pct.
Nej: 47,3 pct.
Ved ikke: 24,8 pct. 

Meningsmålingen er foretaget af A&B Analyse ud fra et spørgeskema på internettet med 1181 respondenter. 


Kilde: A&B Analyse

Danskerne sætter åbenbart ikke tænderne i hvad som helst.

Selv om amerikanerne er begyndt at kunne købe kød fra afkom af klonede dyr i deres lokale supermarked, er det ikke noget, næsten halvdelen af danskerne vil overveje at spise.

Det viser en ny meningsmåling, som A&B Analyse har lavet til Altinget. Således vil 47,3 pct. af danskerne ikke spise kød fra afkommet af et klonet dyr, mens 27,9 pct. derimod ikke har noget imod at spise kødet. Knap en fjerdedel af undersøgelsens 1181 adspurgte danskere er i tvivl.

Det er kun Liberal Alliances vælgere, der ville have det godt med at sætte tænderne i kødet fra et 2. generations klonet dyr. Det Radikale Venstres vælgerskare er delt op i to lige store lejre i spørgsmålet. Resten af partiernes vælgere siger hovedsageligt nej til spørgsmålet. 

Det er i dag ulovligt at sælge kød fra klonede dyr, så danskerne skal foreløbig ikke frygte kød fra klonede dyr i køledisken hos den lokale købmand.

Ingen gevinst 
Jesper Lassen, der er lektor i fødevaresociologi på Københavns Universitet, mener, at tre forudsætninger skal være opfyldt for, at danskerne vil acceptere genteknologi på fødevareområdet.

"Man skal kunne se den samfundsmæssige nytte, det skal være uden risiko, og det må ikke være forbundet med moralske problemer," slår han fast og forsætter:

"Folk vil spørge, hvorfor det er nødvendigt - vi har jo altid haft gode avlsdyr, så hvorfor skal vi lige pludselig klone dem. Samtidig synes folk grundlæggende, at det er forkert at klone, fordi det simpelthen er moralsk forkert at klone levende organismer. Alle har jo hørt en masse skrækhistorier." 

Desuden mener Jesper Lassen ikke, at det kan betale sig for virksomhederne at klone dyr i kommercielt øjemed, fordi "det er en voldsomt omkostningstung teknologi".

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00