Debat

Vi kan gøre en indsats for klimaet – og landbruget

DEBAT: Vi skal fokusere på konkrete muligheder i stedet for problemer, når landbruget skal blive mere klimavenligt, og jordbrugsakademikerne vil gerne bistå med bæredygtige løsninger, skriver formanden for JA, Kirsten Holst.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kirsten Holst
Formand, Jordbrugsakademikerne 

Det handler om klima, så jeg lader den vigtige debat om GMO hvile. Jeg er enig i, at fakta er vejen frem, men det kræver tillid og forståelse, inden vi ser en bred accept af GMO. Men nok om det.

Dette efterår kan man ikke have en faglig snak uden at komme ind på klimaet. Det har en besk smag af dårlig samvittighed - at vi kan gøre mere for at se truslen i øjnene og yde en større indsats. Omkvædet på den monotone klagesang er, at intet er for lidt, og alting gør en forskel.

I den debat blev landbruget udset til at løse klimaproblemet. Hvis vi bare kunne slippe for pruttende køer og svin. Med klimaet som argument blev det foreslået at skære fødevareproduktionen ned og flytte den til lande med bedre plads i klimakvoterne.

Endnu bedre ville det være, hvis vi lod være med at spise kød, men her sagde befolkningen fra. Ligesom amerikanerne har vi en grænse for, hvad vi vil gøre for klimaet. Der må være andre løsninger, og der er der, jeg vil hen.

Økologi er en løsning
Det har været som en hovedløs heksejagt efter alle landbrugets klimabelastninger. Jeg tror ikke på, at det er vejen til gennemtænkte og langtidsholdbare løsninger. Jeg er sikker på, at vi fortsat skal producere fødevarer i Danmark. Til gengæld er jeg enig i den kritik, der mener, at vi skal gøre det bedre.

Vi skal finde en ny balance mellem landbrug og natur - tænke i helheder og bæredygtighed samtidig med, at vi kombinerer kvalitet med effektivitet. Og vi skal tænke klimaet med. Det er en kompleks opgave, som kræver en bred faglig indsats og stor indsigt i både økonomi, biologi og planlægning.

Men vi kan klare det, hvis vi flytter fokus fra problemerne til en debat om mulighederne. Økologi er en af de løsninger, som vi får brug for.

Naturen skal have det bedre i fremtidig fødevareproduktion
Dansk Magisterforening, DM, og JA afholder en klimakonference den 7. oktober i København. Her vil vi sætte fokus på, hvordan magistre og jordbrugsakademikere kan udnytte kompetencerne til at gøre en forskel i indsatsen for at bremse klimaforandringerne, og hvordan vi tilpasser os de forandringer, som vi må forvente.

Vi skal, som de fagligt kompetente eksperter, pege på løsninger, som beslutningstagerne kan sætte i værk. Det er vores rolle. Tilsammen omfatter DM og JA de faggrupper, der har bedst forstand på naturvidenskab, biologi, landbrug, arealplanlægning, naturpleje, skovbrug mv. Vi kan byde på kompetencer, der kan udtænke og gennemføre udviklingen på et fagligt grundlag.

Især på fødevareområdet har vi brug for at komme videre med en faglig funderet indsats, der gør en forskel. Vi skal have en fremtid med en fødevareproduktion, hvor naturen får det meget bedre, så vi lever op til de internationale forpligtelser og aftaler.

Planlægningen i det åbne land skal give mulighed for, at landbrug og natur styrkes i forskellige områder. Vi skal tænke i helheder og huske proportionerne. Og det er lige præcis det, vi kan, så brug os - Vi er klar, er I?       

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00