DF også klar til at droppe madordning

MADKRIG: Torsdag morgen mødes forligspartierne bag den omdiskuterede kommunale madordning. Alle partierne ønsker mere fleksibilitet, men nu er DF ligesom K klar til at trække loven helt tilbage.
To flade med spegepølse. Måske skal forældrene alligevel til selv at stå for de små poders madpakker, for nu er DF klar til at droppe madordningen, hvis parterne ikke kan nå til enighed.
To flade med spegepølse. Måske skal forældrene alligevel til selv at stå for de små poders madpakker, for nu er DF klar til at droppe madordningen, hvis parterne ikke kan nå til enighed. Foto: www.colourbox.com
Marie Dissing Sandahl

Tidligt torsdag morgen afgøres madordningens endelige skæbne. Her mødes partierne bag forliget, det vil sige VKO og Liberal Alliance, og her er det meningen, at det skal klarlægges, hvordan der kommer mere fleksibilitet i ordningen. Så langt er alle enige.

Men der er forskellige ændringsmodeller på banen, ligesom det også har været nævnt af Konservatives socialordfører, Vivi Kier, at droppe loven helt. Og det forslag er ikke umuligt, mener DF'eren Dennis Flydtkjær.

"Det kunne være en mulighed. For hvis vi ikke kan blive enige med kommunerne om en løsning, som de mener, de kan administrere, og som vi synes er god nok, så kan en løsning være, at vi fra Folketingets side siger, at vi helt dropper det. Så er det ligesom før op til de enkelte kommunalbestyrelser at bestemme, om der skal være madordning i den enkelte kommune," siger han.

For de kommuner, der allerede har investeret i køkkener og lignende som forberedelser til ordningen, foreslår Dennis Flydtkjær en kompensationsordning.

Hvis vi ikke kan blive enige med kommunerne om en løsning, som de mener, de kan administrere, og som vi synes er god nok, så kan en løsning være, at vi fra Folketingets side siger, at vi helt dropper det.

Dennis Flydtkjær (DF)
Socialordfører

Men da forhandlingerne med ministeren først er på torsdag, understreger han, at partiet er åbne for flere mulige modeller, og at det vigtigste for ham er, at der kommer mere fleksibilitet ind i "en stram ordning".

Liberal Alliance afviser ikke
I sin tid startede lovforslaget som en mærkesag hos det hedengangne Ny Alliance, nu Liberal Alliance. Nu er de dog ikke afvisende over for at trække loven helt tilbage, forklarer partiets socialordfører Simon Emil Ammitzbøll.

Dog ser han helst, at ordningen består i en udformning, hvor det er op til forældrene i institutionernes bestyrelser at bestemme, om der skal være en madordning eller ej.

"Kommunerne skal give forældrene valgfriheden, så det er borgerne, der bestemmer, og ikke en beslutning, der besluttes på et administrativt niveau. Derved sikrer vi så lidt bureaukrati som muligt," siger han.

V: Husk de udsatte børn
Hos Venstre holder de kortene ind til kroppen, og socialordfører Ellen Trane Nørby vil ikke løfte sløret for andet, end at hun ser frem til forhandlingerne torsdag og til at gøre ordningen mere fleksibel.

Dog understreger hun, at intentionen med loven fra Venstres blandt andet har været at sikre udsatte børn en ordentlig og sund kost.

"De forældre, der har ytret sig i denne debat, er alle i en position, hvor de er i stand til at sørge for, at deres børn har en ordentlig madpakke med. Men vi har som samfund et særligt ansvar for de børn, der kommer fra udsatte familier, hvor det ikke er tilfældet," siger hun og tilføjer:

"Men vi tager drøftelsen på torsdag."

Drøftelserne ser Dennis Flydtkjær også frem til.

"Jeg går ud fra, at vi kan blive enige om noget, for nu har ministeren haft siden sidste onsdag til at få lavet et ordentligt udspil," siger han og tilføjer, at han dog "ikke vil lægge hovedet på blokken."

Den sidste spiller i mad-sagen er KL, som ikke er inviteret med til forhandlingsbordet torsdag. Men formanden for KL, Erik Fabrin (V), har tidligere udtalt, at han er klar til at se på, hvordan ordningen kan ændres.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Dennis Flydtkjær

MF (DD)
datamatiker (Erhvervsakademi Midtjylland 2002)

0:000:00