Dansk fødevaresikkerhed er rollemodel

FØDEVARER: Dansk model for fødevaresikkerhed kan benyttes internationalt. Det viser nyligt afholdt "One Health"-konference om sygdomsrisici og samspillet mellem fødevarer, dyr og mennesker.
Forebyggelse af sygdomme som overføres fra fødevarer og dyr til mennesker kræver overvågning og samarbejde på tværs af sektorer. Sådan lyder anbefalingen fra den netop afholdte "One Health"-konference, som fandt sted i Melbourne, Australien.

Her blev fokuseret på nødvendigheden af at inddrage alle led i fødevarekæden for at kunne levere optimal fødevaresikkerhed. Et stigende antal sygdomme overføres fra dyr, som f.eks. salmonella og fugleinfluenza, og problemerne er i stigende grad globale.

Danmark er foregangsland
Ifølge direktør for DTU's Fødevareinstitut Henrik C. Wegener, som præsenterede de danske erfaringer med fødevaresikkerhed på konferencen, er den internationalt anbefalede model med succes blevet benyttet i Danmark de sidste 15 år.

"Danmark har siden oprettelsen af Zoonosecentret i 1994 baseret en væsentlig del af den succesfulde indsats mod blandt andet salmonella og antibiotikaresistens på en koordineret jord-til-bord filosofi," siger Henrik C. Wegener i en pressemeddelelse og tilføjer, at det blot er et eksempel på "One Health"-tænkning i det danske system, som i mange andre tilfælde også inkluderer fødevareindustri, landbrug og myndigheder.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00