Debat

Afgifter skal virke - ikke modvirke

DEBAT: Mænd med korte uddannelser lever kortere og ryger mere. Der skal målrettet behandling til. Vi skal hele vejen rundt om problemet, ikke bare skrue på afgiftsknapperne, skriver Astrid Krag (S).

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Astrid Krag
Skatteordfører for Socialdemokraterne

En af synderne er blandt andet, at der bliver røget lidt flere cigaretter her end blandt andre grupper af borgere.

Astrid Krag
MF, skatteordfører (S)

Folkesundhed eller arbejdspladser? Debatten om afgifter på fødevarer er ofte en debat mellem to yderpoler. Enten kan afgifterne ikke blive lave nok af hensyn til konkurrenceevnen og arbejdspladser. Eller også kan de ikke blive høje nok for at tjene folkesundheden. Jeg tror på, at kunsten er at finde den rette balance.

Det er vist almindeligt kendt, at det ikke var mig, der - som tidligere sundhedsminister - bar afgiftslettelser på de mere usunde fødevarer ind til forhandlingsbordet under vækstplans-forhandlingerne. Det gjorde Venstre. Omvendt kunne jeg som sundhedsminister sagtens forstå hensynet til arbejdspladser i en økonomisk krisetid. Og derfor var opgaven jo så at finde andre initiativer til gavn for folkesundheden.

Afgifter er ikke løsningen
Og lad os bare tag en af de store udfordringer, vi står overfor, i forhold til sundhed. I dag lever den fjerdedel af de danske mænd med de korteste uddannelser og laveste indkomster 10 år kortere end den fjerdedel med de længste uddannelser. Ja, generelt ser vi, at danskere med kort uddannelse og lav indkomst oftere rammes af sygdom i hverdagen, må tage mere medicin for at klare hverdagen og også lever kortere end resten af befolkningen. Her er også den største forekomst af sygdomme som kræft, diabetes eller lungesygdommen KOL. En af synderne er blandt andet, at der bliver røget lidt flere cigaretter her end blandt andre grupper af borgere. Ét svar på det problem er at hæve afgifterne markant. Men jeg mener hverken, at det er politisk lad-sig-gørligt, praktisk til at håndtere i forhold til ulovlig import og et sort marked - eller den bedste måde at hjælpe rygerne med at kvitte smøgerne. Her skal andre midler til.

Med andre ord er det alt afgørende for mig, at når vi skruer på skatter og afgifter, så skal det virke - ikke modvirke.

Astrid Krag
MF, skatteordfører (S)

Hele vejen rundt
Vi ved, at 70 procent af de, som ryger, rent faktisk gerne vil stoppe, og de vil endda gerne have hjælp til det. Så er det da den vej, vi skal gå. Herudover foreslår vi med vores sundhedsudspil, at de praktiserende læger gennemfører et målrettet sundhedstjek for netop de mennesker, som har særlig stor risiko for at have kroniske sygdomme som f.eks. diabetes og lungesygdomme. Det skal sikre, at patienterne hurtigere kommer i relevant behandling tæt på deres hverdag - og kan få hjælp til et rygestop. Som noget nyt skal de have en plan for deres forløb. Og de svageste patienter skal have tilbud om støtte fra en særligt uddannet sygeplejerske. Vi skal se hele vejen rundt om problemet, ikke bare skrue på afgiftsknapper.

Afbalancerede afgifter altafgørende
For mig er balancen mellem folkesundhed og arbejdspladser altafgørende. Hverken fordømmende løftede pegefingre eller tårnhøje afgifter er vejen frem. Med andre ord er det altafgørende for mig, at når vi skruer på skatter og afgifter, så skal det virke - ikke modvirke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00