Debat

Brancheorganisation: Kontrolgebyrer og overimplementering spænder ben for svineeksporten

Den danske svineproduktion hæmmes af stigende kontrolgebyrer og overimplementering af EU-regler. Hvis branchen fortsat skal vækste, bør politikerne overveje reglerne, skriver Lisbeth Hommelhoff.

Med en overimplementering af EU-regler følger også sværere vilkår for de danske eksportører af svin, mener brancheorganisation.
Med en overimplementering af EU-regler følger også sværere vilkår for de danske eksportører af svin, mener brancheorganisation.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi er på vej ud af en historisk krise; en krise, hvor samfundet har været gået i stå; en krise, der har haft stor betydning for dansk økonomi.

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil gerne reformere sig ud af krisen. Hun vil skabe en god og solid genopretning af Danmark. Det er en ambition, vi som erhverv ikke er uenige i, men vi er af den overbevisning, at en væsentlig del af genopretningen handler om at holde fokus på de erhverv, der i mange år har været vigtige for den danske eksport.

Omkring 28.850.000.000 kroner eksporterede Danmark for i levende grise- og svinekød i 2020. Det er et beløb, der svarer til 4,1 procent af den samlede danske eksport i samme år.

Det er svimlende høje beløb, men det er en branche, der ikke oplever at blive taget seriøst hos fødevareminister Rasmus Prehn (S) og embedsværket.

Man indfører rigid lovgivning, der er uklarhed i reglerne om bagateller, og så er der kommet betydeligt flere gebyrer og afgifter til Fødevarestyrelsen, når de er på kontrol. Ikke afgifter, fordi noget er galt, men afgifter alene for at blive kontrolleret. Det drejer sig om mange millioner.

Med mere end 15 millioner levende grise eksporteret ud af Danmark i 2020, herunder med en særlig stor vækst i smågrise, spiller eksporten en afgørende rolle i dansk landbrug.

Det er et dansk eksporterhverv, der ikke kan undværes. Så når statsministeren i sin tale til afslutningsdebatten vil have dansk eksport tilbage på sporet, så er branchen helt enige. Men vejen dertil er ikke brolagt med afgifter og gebyrer. Der skal noget helt andet til. 

Stigning i eksport af smågrise
Tallene taler sit klare sprog. Eksporten af smågrise er afgørende for dansk eksport.

Samlet udgjorde smågrise 98 procent af den samlede eksport af svin i 2020, svarende til 14,8 millioner smågrise. Til sammenligning var dette tal 4,9 millioner smågrise i 2007.

På 13 år er der således sket en tredobling i eksporten af smågrise. Det er stigningsprocenter, vi næsten kun ser i Fødevarestyrelsens afgifter, der på blot to år næsten er fordoblet.

Flere af vores medlemmer i SamMark har oplevet gebyrer, der stiger med millioner. Det er afgiftsstigninger som disse, der kan tvinge svineproducenter til at dreje nøglen om.

Flere af vores medlemmer i SamMark har oplevet gebyrer, der stiger med millioner. Det er afgiftsstigninger som disse, der kan tvinge svineproducenter til at dreje nøglen om

Lisbeth Hommelhoff
Sekretariatschef, SamMark

Mere end 80 procent af de eksporterede smågrise ender i Tyskland og Polen, herudover kommer omkring ti procent til Italien og Nederlandene, og de sidste ti procent er fordelt på en række andre lande.

Det er altså hovedsageligt vores europæiske samarbejdspartnere, vi eksporterer til, fordi danske smågrise er af en kvalitet, der er efterspurgt på de markeder. Væksttallene taler for sig selv.

Tredoblingen i eksporten af smågrise på 13 år viser, at der er et stort potentiale for fremtiden. Men det er et potentiale, vi skal udnytte. Ikke begrænse.

En eksplosiv stigning
Den danske svineproduktion er under forandring og koncentrerer sig i højere grad end tidligere om den videnstunge del af svineproduktionen.

Samtidigt samles produktionen på færre, men mere specialiserede bedrifter. Af de 2.050 konventionelle danske svinebedrifter i 2019 har cirka 300 af dem en integreret produktion – en produktion, hvor grisene lever hele deres liv på den samme bedrift. Cirka 865 er specialiseret inden for smågriseproduktion, mens cirka 885 er specialiseret udelukkende i slagtesvin.

Tallene fra Danmarks Statistik viser, at der særligt er sket en omlægning fra den integrerede produktion til en større produktion af smågrise. Denne udvikling er sket, i takt med at der er sket et fald i antallet af bedrifter med omkring 1.500 bedrifter, således der nu er 2.050 bedrifter i Danmark.

Med produktionen samlet på færre bedrifter er der også tale om større bedrifter, der hvert år betaler millioner i kontrolafgifter. Med i forvejen høje kontrolafgifter skulle man tro, at det var nok. Men der er sket en eksplosiv stigning på ganske få år.

Et eksempel herpå er en svineeksportør fra Viborg, der på blot ét år gik fra at betale fire millioner kroner om året i kontrolafgifter til at skulle betale syv millioner kroner for det samme. 

Overimplementering af regler hæmmer eksporten
Lige nu ser vi en overimplementering af reglerne.

I Europa-Parlamentet har man taget kampen op for at sikre bedre dyrevelfærd. Det er vi som branche meget glade for, men det klinger lidt hult, at man på europæisk niveau, endda med socialdemokraten Niels Fuglsang som formand for et udvalg om dyretransporter, ønsker en harmoniseret lovgivning på tværs af EU's medlemslande, men at man i Danmark vil overimplementere.

Tredoblingen i eksporten af smågrise på 13 år viser, at der er et stort potentiale for fremtiden

Lisbeth Hommelhoff
Sekretariatschef, SamMark

Vi anerkender, at vi skal sætte baren højt, for det skal vi uden tvivl. Men med en overimplementering følger også sværere vilkår for de danske eksportører af svin.

Det medfører en væsentligt forringet konkurrenceevne, så i stedet for at styrke dansk eksport, som statsministeren lagde op til i sin afslutningstale, så vil en overimplementering give den modsatte effekt.

Vi er klar til dialog. Den danske eksport af svin udgør en afgørende del af den samlede eksport. Det er en branche i vækst. Der er efterspørgsel på markedet. Der er et stort potentiale, som vi skal udnytte. Det udnytter vi ikke ved overimplementering og store kontrolgebyrer.

Vi udnytter det ikke ved at gøre vilkårene for de danske eksportører umulige. Dansk svineproduktion er noget helt særligt. Vi har en styrkeposition, som vi skal bevare.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00