Bred enighed om højere straf for dyremishandling

DYREVELFÆRD: Regeringen har foreslået stramninger på dyrevelfærdsområdet. Samtlige partier i Folketinget er positive overfor forslaget, men dele af rød blok og DF ser gerne endnu hårdere sanktioner.

Mads Gluud Jørgensen

Der skal være hårdere straffe for dyremishandling og misrøgt af dyr. Det er kernen i et nyt lovforslag fra regeringen for at skabe bedre dyrevelfærd.

Lovforslaget vil skærpe strafniveauet og bødestraffene i grove overtrædelser af dyreværnsloven. Der gives også bedre mulighed for at give forbud og påbud mod virksomheder. Det er yderligere også Miljø- og Fødevareministeriets opfattelse, at straffene generelt skal øges. Lovforslaget og baggrunden kan læses her.

Opbakningen til forslaget var også stor i Folketinget, men Enhedslisten, Alternativet, SF, S og DF var interesserede i, at få flere muligheder for sanktioner ind i lovforslaget. Blandt andet om klageret, der skal give dyrene en stemme. Det var regeringen og miljø- og fødevareministeren dog afvisende overfor.

Mulighed for fratagelse af retten til at holde dyr
Flere af partierne i Folketingssalen foreslog, at det skulle skrives ind i lovforslaget, at der skulle gives mulighed for at fratage en person retten til at holde dyr, hvis forholdene var grove nok. Det var man ikke afvisende overfor fra regeringens side.

Esben Lunde Larsen (V) mente dog stadig, at der var hjemmel til, at domstolene kunne fratage rette allerede med nuværende retspraksis.

“Det er faktisk sådan i dag, at anklagemyndigheden skal overveje, om der skal nedlægges påstand om rettighedsfrakendelse i de grovere sager,” sagde Esben Lunde Larsen.

Men hos blandt andre Socialdemokraterne så man helst, at det blev skrevet ind i selve lovforslaget.

“Er ministeren åben for, at vi i udvalget kan lave et ændringsforslag, hvor man, selv om muligheden er der i dag, lettere kan fratage muligheden for at holde dyr i grove sager?” Spurgte Lea Wermelin (S).

Her var miljø- og fødevareministeren ikke afvisende, men regnede ikke med, at det blev nødvendigt.

Lovforslaget er nu blevet henvist Miljø- og Fødevareudvalget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00