Cepos: DI-forslag viser en dyr vej til CO2-mål

Det bliver meget dyrere for det danske samfund at nå klimamålet i 2030, hvis en kommende CO2-afgift sættes for lavt, viser ny analyse fra Cepos af erhvervsorganisationers klimaudspil. Vismand og Concito bakker op.

Skal en kommende CO2-afgift sættes for at nå klimamålet billigst muligt, eller skal niveauet sættes lavere for at skåne danske produktionsvirksomheder? At nå klimamålet med utilstrækkelig CO2-afgift og tilskud er meget dyrere, vurderer Cepos i ny analyse.
Skal en kommende CO2-afgift sættes for at nå klimamålet billigst muligt, eller skal niveauet sættes lavere for at skåne danske produktionsvirksomheder? At nå klimamålet med utilstrækkelig CO2-afgift og tilskud er meget dyrere, vurderer Cepos i ny analyse.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Vil politikerne nå klimamålet om 70 procent reduktion af drivhusgasserne i 2030 på den billigste måde, så skal de lade det ske ved en ensartet CO2-afgift.

Men CO2-afgiften kan nemt sættes for lavt, viser en ny analyse fra Cepos.

Heri har den borgerlige tænketank set nærmere på klimaudspil fra Dansk Industri og Dansk Erhverv, og analysen viser, at det bliver dyrere for det danske samfund, hvis man ikke baserer den grønne omstilling efter en omkostningseffektiv CO2-afgift.

Med klimabriller vil det være langt bedre med en høj ensartet CO2-afgift, hvor regeringen så forhandler nogle undtagelser, for de enkelte virksomheder, der bliver for hårdt ramt, end en afgift, der bliver for lavt sat for alle for at tage hensyn til nogle få.

Torsten Hasforth
Seniorøkonom i Concito

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00