Debat

Danske Svineproducenter: Der er ikke økonomi i at producere slagtesvin i Danmark

REPLIK: Der er ingen reel konkurrence på det danske marked for slagtesvin, og derfor har slagteriarbejderne og de danske svineproducenter en fælles sag, skriver Kim Heiselberg og Per Bardrum, Danske Svineproducenter. 

Ingen ved sine fulde fem vil investere i stalde, hvis man ikke kan overleve på de grise, man bagefter skal sende gennem stalden, skriver Danske Svineproducenter.
Ingen ved sine fulde fem vil investere i stalde, hvis man ikke kan overleve på de grise, man bagefter skal sende gennem stalden, skriver Danske Svineproducenter.Foto: colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Heiselberg og Per Bardrum
Formand og direktør, Danske Svineproducenter

"Smågriseproducenter kører arbejdspladser ud af landet," skriver Ole Wehlast, formand for Fødevareforbundet NNF i Altinget 26. juni.

Kære Ole Wehlast, du fremstiller det, som om det er eksporterende svineproducenters skyld, at Danish Crown ikke kan fylde sine slagtelinjer, og at jeres arbejdspladser er truede. Det er dog ikke så enkelt, som det umiddelbart kan se ud til.

Faktisk har slagteriarbejderne og de danske svineproducenter − dine og vores medlemmer − en fælles sag.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Den manglende kapacitetsudnyttelse på Danish Crowns slagterier indvirker negativt på den pris, vi kan få for vores grise, og det truer nogle af dine medlemmers ansættelse. Det er der ingen af os, der ønsker.

Prisen er det store spørgsmål
Det fælles trusselbillede skyldes, at Danish Crown nu i flere år ikke har formået at drive sin forretning på en måde, så virksomheden har kunnet betale en pris for grisene, der kan konkurrere med den pris, man kan få for grisene lige syd for den danske grænse.

Der bliver færre og færre slagtesvineproducenter i Danmark, fordi det økonomisk ganske enkelt ikke kan løbe rundt.

Kim Heiselberg og Per Bardrum
Formand og direktør, Danske Svineproducenter

Du har ret i, at Danish Crown formentlig kan afsætte mere kød til eksport, end de gør i dag. Spørgsmålet er bare til hvilken pris.

Hvis det ikke er en pris, der kan give jer eller os brød på bordet, hvor meget er det så værd?

Har du lagt mærke til, at ledelsen i Danish Crown skylder skylden på dine og vores medlemmer?

Ved Landbrugsrådets 100 års jubilæum kan du høre administrerende direktør i Danish Crown Jais Valeur fortælle, at de ikke kan konkurrere på grund af dine medlemmers lønniveau: "280 kroner i Danmark, og den tyske løn er 115 kroner for det samme arbejde."

Og så mener han ikke, at svineproducenterne forstår alvoren.

En tale for døve øren
Vi synes, det er beklageligt, at slagteriets ledelse forsøger at skyde skylden på ejere og medarbejdere i stedet for at trække i arbejdstøjet.

Naturligvis forstår vi alvoren. Vi har råbt vagt i gevær i årevis, men har talt for døve øren i Danish Crown.

Læs også

Det er faktisk temmelig simpelt. Det er Danish Crowns pris, der bestemmer, hvor mange grise der slagtes i Danmark, og hvor mange grise der sendes til opfedning i udlandet.

Der er ingen tvivl om, at grisene blev i Danmark, hvis Danish Crown betalte en konkurrencedygtig pris. Markedet vinder altid.

Slagtesvineproducenterne har det værst
Smågriseeksporten er ikke problemet. De økonomiske statistikker, som Seges udgiver hvert år, viser gang på gang, at der desværre ikke er økonomi i at producere slagtesvin i Danmark. Der bliver færre og færre slagtesvineproducenter i Danmark, fordi det økonomisk ganske enkelt ikke kan løbe rundt.

Der er altså ingen tvivl om, at det desværre ikke er lukrativt at være svineproducent i Danmark, men at det er værst for slagtesvineproducenterne, der dør, mens smågriseproducenterne holder næsen oven vande, fordi der er slagterier andre steder i Europa, der kan betale den pris, som Danish Crown ikke kan.

Ingen ved sine fulde fem vil investere i stalde, hvis man ikke kan overleve på de grise, man bagefter skal sende gennem stalden. Vi er ikke i tvivl om, at slagtesvinestaldene ville skyde op som paddehatte i det ganske land, hvis der var økonomi i det.

Det er en udfordring for os alle, at vi i dag ikke har reel konkurrence på det danske marked for slagtesvin. Med den dominerende stilling, Danish Crown har, sætter de prisen, og Tican lægger sig blot i slipstrømmen med en pris, der matcher Danish Crowns notering plus den formodede efterbetaling.

Vi opfordrer NNF til samarbejde om at få slagterigiganten Danish Crown til at gå i maskinrummet og få justeret på ventilerne til fælles bedste for dine og vores medlemmer, der kæmper for at få lov til at leve af den danske gris.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Heiselberg

Formand, Danske Svineproducenter

Per Bardrum

Direktør, Danske Svineproducenter
cand.agro

0:000:00