De fleste danskere overskrider ny grænse for indtag af dioxiner

SAGEN KORT: Giftstoffet dioxin er mere sundhedsskadelig end hidtil antaget, og derfor nedsætter EU’s fødevareautoritet markant grænsen for et tolerabelt indtag. Fødevarestyrelsen fastholder de danske kostråd.

 

Login

 • Anmeld

  Poul Vejby-Sørensen

  Kostråd og dioxin - husk økologi!

  Fødevarestyrelsen fastholder de danske kostråd, hedder det i artiklen.

  Men Fødevarestyrelsen bør specielt interessere sig for dioxin i økologiske produkter, der generelt har væsentligt højere indhold af dette farlige stof sammenlignet med konventionelle produkter.

  Dette skyldes især to ting:
  1) Økologiske dyr udsættes i højere grad for det dioxinnedfald fra atmosfæren, der sætter sig på planter mv., hvor de opholder sig (udendørs).
  2) Grundet mangel på proteinforsyning, når kunstgødning ikke anvendes, fodres økologiske svin og fjerkræ med foder af fiskeprodukter, der i øvrigt er helt unaturligt for svin og høns. Disse fiskeprodukter indeholder betydelige mængder dioxin. Gennem denne "fødekæde" opkoncentreres dioxin til højere indhold i de økologiske produkter - f.eks. æg.
  I mange andre sammenhænge undlader myndighederne at kontrollere økologiske varer for pesticider o.l. Men netop når det gælder stoffet dioxin, vil det være en dårlig idé.