Debat

Et sundere samfund uden forbehold

DEBAT: Hvis SF kommer i regering, vil de starte en debat om, hvordan de sunde valg kan synliggøres. Det skriver Karl Bornhøft, som kommer med tricks til et sundere samfund i sit debatindlæg.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Karl Bornhøft (SF)
Sundhedsordfører

De fleste børnefamilier kender situationen i supermarkedet. Med en overtræt fireårig i den ene hånd og en tung indkøbskurv i den anden kæmper frustrerede forældre sig den sidste vej ned til kassen. En vej der er belagt med slik, chips og chokolade fra bund til top. Og hvor man oven i købet ofte er fanget i en lang kø, imens barnet hysterisk skriger på sukker. Så man som forældre har lyst til at gemme sig - og ofte ender med at opgive de sunde hensigter for at få lidt fred.

Sådan behøver det dog ikke at være. For faktisk kan butikker, med simple salgstricks, øge deres salg af sunde produkter til danskerne - og dermed hjælpe til med at fremme danskernes sundhed.

Forskning viser blandt andet, at butikkerne ved hjælp af "space management", hvor kanelgifler og slik fjernes ved kassen og væk fra vores øjenhøjde - og i stedet erstattes med snackgulerødder, har stor indvirkning på vores indkøb.

Regeringen løber fra deres ansvar ved at overlade ansvaret for sundheden til den enkelte - med henvisning til at de ikke vil begrænse den enkeltes frihed. Men der går ingen frihed tabt ved at skabe et sundere samfund.

Karl Bornhøft (SF)
Sundhedsordfører

Faktum er, at danskerne køber sundere ind, hvis de sunde produkter bliver præsenteret på en måde, hvor vi lægger mærke til dem.

Varers placering påvirker spisevaner
Personligt kender jeg ikke til nogen butikker, der gemmer det usunde af vejen til fordel for gulerødderne. I min hverdag oplever jeg således det stik modsatte - med mængderabat på sodavand, slik, chips og chokolade, så køen ved kassen forvandles til det, der minder om skærsilden for børnefamilier. Og gør fristelsen ekstra stor for os, der forsøger at begrænse indtaget af søde sager.

Men til trods for mine manglende erfaringer med fænomenet er det yderst interessant! Det er da tankevækkende, at man ved at ændre på varernes placering i en butik kan påvirke danskerne til sundere spisevaner. Vel og mærke helt uden at den enkelte forbrugers frihed bliver krænket.

Ulighed i danskernes sundhed
I årtier er vi blevet oplyst om sund livsstil. Alle har hørt om madpyramiden. Og vi er nærmest blevet bombarderet med kostråd og kampagner for fisk og fuldkorn.

Oplysning er også fint - og langt de fleste af os vil gerne leve sundt. Gerne dem med flest penge og ressourcer tager sundhedsoplysninger til sig. De har lettere ved at vælge den sunde livsstil og kvitte tobakken.

Men der er også en stor del af befolkningen - dem med færre penge og kortere uddannelse, der ikke har overskuddet til at følge bunken af kostråd. Og derfor har vi i Danmark en dramatisk høj ulighed i sundhed, hvor den fattige mand i gennemsnit dør 10 år før den rige.

Oplysningskampagner er ikke nok
Hvis vi skal reducere den voksende ulighed i sundhed, skal der andre boller på suppen. Vi kan ikke nøjes med de samme ensidige oplysningskampagner.

Vi politikere har også pligt til at indrette vores samfund, så det bliver langt nemmere at leve sundt. Som butikkerne kan vi nå langt ved at sætte det sunde frem i øjenhøjde og gøre det tilgængeligt.

I computer verdenen bruger man begrebet "default". Det betyder, at man forenkler den enkeltes valgmuligheder, så du kan bruge din computer uden en alt for stor teknisk indsats.

Også på sundhedsområdet kan begrebet bruges til at forenkle vores valg. Så det bliver lettere at træffe det valg, vi ville have foretrukket, hvis vi havde haft overskuddet.

Default begrebet kan indtænkes utrolig mange steder i både staten, regioner og kommuner. Ved at sætte default rigtigt kan man påvirke borgerne i en sundere retning. De sunde valg kan sættes frem i øjenhøjde og gøres nemmere.

Man kan med byplanlægning udbygge gode cykelstier og fortove, så flere vil vælge transport til fods eller på cykel i stedet for bilen. Ligesom mere tilgængelig sund mad i skolekantinen og flere gode tilbud om motion kan fremme vores børns lyst til sundhed.

Et sundt samfund indskrænker ikke den personlige frihed
Regeringen løber fra deres ansvar ved at overlade ansvaret for sundheden til den enkelte - med henvisning til at de ikke vil begrænse den enkeltes frihed. Men der går ingen frihed tabt ved at skabe et sundere samfund.

Tværtimod kan vi med de samme teknikker, som anvendes hver eneste dag i butikkerne, hæve danskernes sundhed og dårlige middellevetid. Og der er ingen tid at spilde. Antallet af kronisk syge danskere med blandt andet diabetes, rygerlunger og kræft nærmer sig hastigt to millioner. Og de dertil hørende eksplosivt stigende behandlingsudgifter er en decideret trussel mod den danske samfundsøkonomi.

Vi har meget at vinde - men ingenting at tabe. Derfor vil SF i en ny regering række hånden frem mod handelslivet og starte en debat om, hvordan vi sammen kan gøre de sunde valg mere synlige.

Til gavn for både samfundsøkonomien og den enkeltes sundhed og livskvalitet. Helt uden forbud.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karl Bornhøft

Fhv. MF, amtsråds- og byrådsmedlem (SF)
kok (Kokkeskolen i Aalborg 1966)

0:000:00