CIP Fonden til forskere: Pyrolyse er et klimakinderæg, der kan fortrænge Putins gas
Biokul fremstillet ved pyrolyse kan både lagre CO2, levere grøn energi og potentielt gavne miljøet. Derfor er det en fejlslutning, når forskere påstår, at biokul ikke bidrager klimamæssigt, skriver Charlotte B. Jepsen og Anne Arhnung.
Charlotte B. Jepsen
Ledende partner, CIP FondenAnne Lawaetz Arhnung
Fhv. adm. direktør, Landbrug & Fødevarer, bestyrelsesmedlem, CIP Fonden og Danmarks Statistik mfl.I et indlæg i Altinget gør Frans W. Langkilde, Erik Arvin og Søren Brøgger Christensen sig til talspersoner for, at pyrolyse og biokul ikke bidrager klimamæssigt.
De skriver, at brug af restbiomasser til at lave biokul ikke skaber energi, men fører til øget brug af fossile brændsler, så Danmark bliver nødt til at importere sort energi.
Det er vigtigt, at klimadebatten sker på et oplyst og faktabaseret grundlag, og begge udsagn er desværre udtryk for fejlslutninger.
Heldigvis er der arbejdet forskningsmæssigt med biokul gennem længere tid – både i Danmark og i udlandet.
Og andre lande har produceret og anvendt biokul gennem flere år. Derfor er der rig viden og dokumentation på området.
Biokul holder længe på CO2
Kort fortalt fremstilles biokul gennem pyrolyse, hvor restprodukter fra eksempelvis landbruget eller fra biogasanlæg opvarmes til 500-600 grader.
En anden fejlslutning er, at biokul skulle fjerne en energikilde og kræve mere gas fra Putin. Det er på ingen måde rigtigt.
Charlotte B. Jepsen og Anne Arhnung
Hhv. ledende partner og bestyrelsesmedlem, CIP Fonden
Derved forlader gasserne materialet og bliver til energi, og tilbage er rester af kulstof, som bindes i biokullet.
Ved at binde CO2’en i biokullet er det muligt at sprede biokullet på marker og på den måde lagre kulstoffet. Og her opstår den første fejlslutning hos de tre kritikere, når de hævder, at der er ringe dokumentation for, hvor længe kulstoffet lagres.
Biokul holder nemlig meget langvarigt og stabilt på kulstoffet, fordi dets form ikke så let kan nedbrydes af bakterier.
Faktisk er forskere på tværs af studier og forsøg blevet enige om, at omkring 80 procent af kulstofindholdet stadig findes i biokullet efter 100 år.
Og efter 1.000 år er der stadig omkring 75 procent af kulstofindholdet.
Glem alt om Putins gas
En anden fejlslutning er, at biokul skulle fjerne en energikilde og kræve mere gas fra Putin. Det er på ingen måde rigtigt.
For det første er de restbiomasser, der indgår som input i pyrolyseprocessen, ikke energikilder, der forsvinder og skal erstattes med andre.
Halmresterne og digestat – resterne fra biogasanlæggene – vil alternativt blive spredt ud på markerne – ikke brugt som energikilder.
For det andet viser en rapport lavet af Niras for CIP Fonden, at der er tilstrækkeligt restbiomasse tilgængeligt i form af restaffald fra landbruget til at kunne nedbringe landbrugets CO2-udslip med to millioner tons, som er det politiske mål fra landbrugsaftalen, uden at fjerne biomasse fra andre energikilder.
Faktisk er biokul med til at give værdi til restbiomasser eller sidestrømme, der i dag ikke har væsentlig økonomisk værdi. Dermed bliver det mere interessant at indsamle og anvende restbiomassen.
Det øger mængden af tilgængelig restbiomasse og skaber nye indtægter i eksempelvis landbruget. Og der bliver produceret mere grøn energi, end der ellers ville.
Pyrolyse skaber energi
Det er derfor en fejlslutning, når forfatterne af kronikken hævder, at biokul beslaglægger restbiomasse, der ellers ville være brugt til energiformål.
Og for det tredje så skaber pyrolyseprocessen energi, når gasserne forlader biomasserne og bliver til grønne pyrolysegasser, overskudsvarme og bioolie, som netop kan bruges til at fortrænge gas fra Putin.
På mange måder er pyrolyse og biokul et kinderæg, der både kan fange og lagre CO2, levere grøn energi og potentielt også gavne miljøet ved at recirkulere næringsstoffer og på en række områder lave jordforbedringer.
Tilmed på en samfundsøkonomisk billigere måde end andre CO2-lagringsformer.