Carl Valentin
 svarer 
Jeppe Bruus

Vil ministeren oplyse, hvad det vil koste at momsfritage plantebaserede alternativer til kød- og mælkeprodukter?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Miljø- og Fødevareudvalget, Spørgsmål 700

Vil ministeren oplyse, hvad det vil koste at momsfritage plantebaserede alternativer til kød- og mælkeprodukter?

Svar fra onsdag den 8. maj 2024

Indledningsvis kan jeg oplyse, at jeg har igangsat en analyse om differentieret moms på fødevarer, herunder frugt og grønt. Jeg ser frem til at læse resultaterne fra analysen.

Den danske momslovgivning baserer sig på fælles EU-momsregler, som findes i momssystemdirektivet. Der er i direktivet fastsat en normalsats på minimum 15 pct. Det er ikke muligt at momsfritage udvalgte varegrupper som plantebaserede alternativer, men det er muligt at have nedsat sats eller nulsats på visse varer/varegrupper, som er specifikt oplistet i direktivet, herunder bl.a. fødevarer.

Ved indførelse af en nedsat sats eller nulsats på plantebaserede alternativer, vil der skulle foretages en konkret afgrænsning af de fødevarer, som skal omfattes. I den forbindelse skal afgrænsningen dog overholde EU-retten, hvilket indebærer, at afgrænsningen ikke må medføre en selektiv begunstigelse af visse virksomheder, således at der foreligger statsstøtte. Det er umiddelbart vurderingen, at fastsættelse af en nedsat sats eller nulsats specifikt for plantebaserede alternativer vil blive anset for statsstøtte.

Herudover vil en præcis afgrænsning af varegruppen, der ønskes omfattet af nedsat sats eller nulsats, være nødvendig både af hensyn til virksomhederne, der opkræver momsen, og af hensyn til myndighederne, der skal administrere reglerne og sikre, at de overholdes.

Plantebaserede alternativer er et bredt begreb. Det vil således skulle overvejes, om kun produktet eller også ingredienserne til de plantebaserede produkter vil skulle omfattes af nedsat moms, og det vil dermed sige fødevarekategorier som frugt, grønt og korn.

Set i lyset af ovenstående, er der ikke muligt at foretage et skøn over de provenumæssige konsekvenser ved at indføre en nedsat momssats eller nulsats på plantebaserede alternativer til kød- og mælkeprodukter.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024