EU-Kommissionen: Det skal være slut med at sælge dårligere fiskepinde i Østeuropa

ØST-VEST: Madvarer solgt under samme navn og i samme emballage kan være meget forskellig afhængig af, hvor i EU de bliver købt. Særligt Østeuropa har påstået at været plaget af lavere kvalitet på madvarer, der i Vesteuropa er langt bedre. Det skal dog være slut nu, siger EU-Kommissionen. 

Fiskepinde er en af de madvarer, der har været i fokus, når snakken er faldet på forskellig kvalitet på ensudseende produkter. Modelfoto – Royal Greenland er ikke mistænkt for at snyde med kvaliteten.
Fiskepinde er en af de madvarer, der har været i fokus, når snakken er faldet på forskellig kvalitet på ensudseende produkter. Modelfoto – Royal Greenland er ikke mistænkt for at snyde med kvaliteten.Foto: Allan Lundgren/Ritzau Scanpix
Kristoffer Kvalvik

BRUXELLES: Der er mindre fisk i en slovakisk fiskepind end i en østrigsk fiskepind, selv om de bliver solgt under samme navn og i ens indpakning.

Det er et af de eksempler, som EU-Kommissionen bruger i beskrivelsen af de forskelle mellem østeuropæiske og vesteuropæiske medlemslande, der nu skal gøres op med. 

Helt konkret foreslår EU-Kommissionen, at man opdaterer et eksisterende direktiv for unfair kommerciel praksis, så det bliver tydeligt, at det er ulovligt at markedsføre et produkt som værende ens i to lande, hvis kvaliteten ikke er den samme.

Dokumentation

Dobbelt kvalitet på madvarer
Særligt i Østeuropa har man oplevet, at kvaliteten på madvarer er dårligere end i de vesteuropæiske medlemslande.

I september 2017 fremlagde EU-Kommissionen et sæt retningslinjer, der skulle forsøge at gøre op med problemet.

Retningslinjerne er dog ikke bindende, og flere østeuropæiske ledere har efterfølgende presset på for en hårdere tilgang.

Det førte til, at Det Fælles Forskningscenter (JRC), Kommissionens interne forskningstjeneste, blev bedt om at undersøge fænomenet med forskelle i madvarer mellem øst og vest.

Det skal gøres ved at kigge nærmere på hundredvis af produkter i en såkaldt testkampagne til maj.

Yderligere foreslår EU-Kommissionen en opdatering af direktivet for unfair kommerciel praksis, der skal gøre det tydeligt, at det er ulovligt at markedsføre varer som værende ens, hvis ikke de er det.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00