EU-kandidat vil have afgift på kød

EU-VALG: Radikale står alene med forslag om at indføre en særlig afgift på kød for at nedbringe CO2-udledningen. Både S, regeringen og landbruget er imod.
Kødforbruget skal ned for at bekæmpe klimaforandringerne, mener Sofie Carsten Nielsen (R). Derfor vil hun have indført en særlig kødafgift.
Kødforbruget skal ned for at bekæmpe klimaforandringerne, mener Sofie Carsten Nielsen (R). Derfor vil hun have indført en særlig kødafgift.Foto: radikale.net
Ida Skytte

Afgifter og skatter på kød er ikke vejen frem, men jeg vil til gengæld foreslå, at man lægger en afgift på valgflæsk. Det vil i givet fald blive en dyr fornøjelse for Sofie Carsten Nielsen og de Radikale her op til parlamentsvalget.

Eva Kjer Hansen (V)
Fødevareminister
Fakta

Det radikale forslag om at indføre europæisk kødafgift: 

For en gennemsnitsfamilie stammer mere end en tredjedel af det samlede ressourceforbrug og udslip til miljøet fra det, vi spiser.

Det gør en kæmpe forskel, om vi vælger at erstatte den ene kotelet på tallerkenen med et par ekstra kartofler.

1 kg oksekød udleder 9 kg CO2, mens brød udleder 2 kg og kartofler og gulerødder næsten ingenting udleder (Kilde: Dansk Jordbrugsforskning).

Vi hylder forureneren-betaler-princippet, og derfor vil jeg i EU arbejde for at EU indfører en europæisk afgift på kød, der afspejler kødproduktionens drivhusgasbelastning.

En kødafgift vil skubbe forbruget fra kød til grøntsager. Afgiften skal indføres på alt kød, der købes af europæiske forbrugere, uanset om kødet er europæisk produceret eller importeret. Det modvirker, at europæiske producenter stilles ringere end udenlandske producenter.

Radikales spidskandidat til Europa-Parlamentet, Sofie Carsten Nielsen, vil have indført en europæisk kødafgift for at nedbringe CO2-udslippet.

"Alle undersøgelser viser, at hvis ikke vi gør noget ved vores enorme kødforbrug, så kommer vi til at skade miljøet. Mængden af kød, som vi indtager, har overhalet den mængde, vi har behov for," siger spidskandidaten, som selv kalder udspillet for "drastisk".

"Vi er nødt til at få forbrugerne til at tænke alvorligt over, hvad de selv kan gøre for at komme klimakrisen til livs."

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00