Få de centrale fødevarenedslag i Klimarådets rapport

DOKUMENTATION: En drivhusgasafgift, fart på bedriftsregnskaber, lavbundsjorde og spørgsmålet om biomassens klimaaftryk. Få overblik over nogle af Klimarådets centrale bemærkninger på fødevareområdet.

Omlægning af arealer, udtagning af lavbundsjorde og fokus på landbrugsmaskiners dieselforbrug er blandt de tiltag, der kan bidrage til at reducere landbrugets drivhusgasudledning.
Omlægning af arealer, udtagning af lavbundsjorde og fokus på landbrugsmaskiners dieselforbrug er blandt de tiltag, der kan bidrage til at reducere landbrugets drivhusgasudledning.Foto: /ritzau/Lærke Posselt/
Sine Riis Lund

Dyk her ned i nogle af de temaer, som Klimarådet kommer ind på i sin rapport "Kendte veje og nye spor til 70 procents reduktion".

En generel drivhusgaseffekt 
Klimarådet foreslår en generel drivhusgasafgift baseret på et princip om, at forureneren betaler. Afgiften skal omfatte alle former for drivhusgasudledninger, og skal indfases løbende frem mod 2030. Klimarådets bud på, hvad der skal til for at nå 70 procents reduktion, er en afgiftssats i omegnen af 1.500 kroner per ton i 2030. 
Afgiften skal principielt set også pålægges udledningerne fra jordbrug (landbrug, arealanvendelse og skov), men det giver samtidig en betydelig risiko for kulstoflækage, hvor afgiften forværrer dansk konkurrenceevne. Derfor bør den generelle afgift suppleres med en mulighed for at give fradrag til særligt udsatte brancher i international konkurrence, skriver Klimarådet. 
Det er dog ikke muligt på den korte bane at indføre den generelle drivhusgaseffekt på jordbruget, fordi der ikke eksisterer retvisende bedriftsregnskaber. 
Indtil det kommer på plads, foreslår Klimarådet, at andre tiltag kommer i spil på den korte bane. Læs mere om det under næste punkt.

Incitamenter i fødevaresektoren 
Allerede nu skal landmændene tilskyndes til at begrænse deres udledninger. Klimarådet skitserer tre muligheder for, hvordan disse incitamenter kan gives.

0:000:00