Fiskerikollaps i gang i Grønland

ØKONOMI: Overfiskeri har sat i gang i et kollaps i store dele af grønlandsk fiskeri, der hverken er biologisk eller økonomisk bæredygtigt. Det kan få langsigtede konsekvenser for hele det grønlandske samfund, påpeger professor.

Havnen ved Uummannaq i Grønland. 
Havnen ved Uummannaq i Grønland. Foto: Lea Meilandt Mathiesen / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

De grønlandske politikere lukker ørerne for rådene fra havbiologerne, når de fastsætter kvoterne for, hvor mange hellefisk og torsk de grønlandske fiskere må fange indenskærs. Det betyder, at store dele af grønlandsk fiskeri lige nu er ved at kollapse, vurderer Grønlandsbanken, der er Grønlands største bank.

”Kvoter over den biologiske rådgivning gennem længere tid og en betydelig stigning i licenser i jollefiskeriet danner ikke grundlag for et bæredygtigt fiskeri – hverken biologisk eller økonomisk. Det kan allerede nu konstateres, at der ikke er fisk nok til, at alle fiskere kan få en tilstrækkelig økonomi i fiskeriet,” skriver banken i sin årsberetning for 2019, som blev offentliggjort i sidste uge.

”Det igangværende kollaps i særligt det indenskærs hellefisk-fiskeri har allerede nu betydning for de deltagende fiskere og familier. Tidligere velkonsoliderede fiskere, som har investeret i kvoter og fartøjer over 6 meter oplever, at kvoter og fartøjer mister betydelig værdi med risiko for økonomisk kollaps til følge. Det samme gælder jollefiskere, der i stigende omfang har vanskeligt ved at opretholde en tilstrækkelig økonomi,” skriver banken. 

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00