Debat

FødevareDanmark: Anbefalinger mindsker udsigten til manglende faglærte i branchen

Fødevarebranchen kommer til at mangle tusindvis af faglærte medarbejdere i fremtiden, men Reformkommissionens anbefalinger er et kærkomment bud på, hvordan vi får en nødvendig styrkelse af erhvervsuddannelserne i Danmark, skriver Leif Wilson Laustsen. 

Hvis flere unge skal vælge erhvervsskolerne, skal de blive bedre til at skabe gode ungeliv, skriver Leif Wilson Laustsen.
Hvis flere unge skal vælge erhvervsskolerne, skal de blive bedre til at skabe gode ungeliv, skriver Leif Wilson Laustsen.Foto: Ritzau Scanpix
Leif Wilson Laustsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Reformkommissionen har fået hårde ord med på vejen fra dele af det etablerede uddannelsessystem for de anbefalinger, som kommissionen fremlagde i sidste uge.

Særligt nedlæggelsen af 10. klasse samt ændringen af efterskolerne er noget af det, der har sat ild i debatten og fået følelserne frem.

Efter 9. klasse vælger de unge ikke kun en uddannelsesvej.

Leif Wilson Laustsen
Formand, FødevareDanmark

Hvordan politikerne ender med at arbejde videre med kommissionens anbefalinger bliver interessant at følge, men set fra en fødevarebranche, som kommer til at mangle titusindvis af faglærte medarbejdere om ganske få år, er Reformkommissionens anbefalinger et kærkomment indspark i debatten om, hvordan vi får en nødvendig styrkelse af erhvervsuddannelserne i Danmark.

Blandt andet er kommissionens fokus på bedre muligheder for erhvervspraktik i folkeskolen, voksnes adgang til det introducerende grundforløb GF+ og mere vejledning i professionsbachelor- og erhvervsakademiuddannelserne på ungdomsskolerne tiltag, som vil styrke fødevareerhvervene.

For der er i den grad brug for handling.

Optaget på erhvervs- og professionsskolerne er for alt lavt. Dertil kommer, at en lidt for stor andel af eleverne ikke fuldfører uddannelserne.

Blandt FødevareDanmarks medlemmer er der akut brug for kloge hænder – gode medarbejdere, der løfter deres håndværk og udvikler kvalitetsfødevarer i både engrosvirksomheder og butikker.

Læs også

Derfor kommer vi også til at gå til politikerne med konkrete forslag til, hvordan vi kan nytænke erhvervsskolerne og gøre dem mere attraktive for de unge mennesker ved at fokusere på en styrkelse af de sociale fællesskaber på uddannelserne, bedre uddannelsesvejledning og mere viden om karrieremulighederne inden for fødevareerhvervene samt en mere målrettet indsat på iværksætteri i fødevarebranchen.

Lad mig uddybe.

En uddannelse skal give et godt ungeliv

Efter 9. klasse vælger de unge ikke kun en uddannelsesvej.

De vælger også et ”ungeliv” med sociale aktiviteter og nye venskaber. Det har alle brug for, og mange bygger deres venskaber gennem livet på fællesskaber med ligesindede på uddannelsesinstitutionerne.

Vi skal stoppe med at forvente, at de unge bare kan finde deres fællesskaber i fritiden.  

Leif Wilson Laustsen
Formand, FødevareDanmark

Erhvervsskoleelever kan i dag se frem til at skulle ud på arbejdspladserne allerede et halvt år efter, at de starter på erhvervsskolen – for mange er det som 16-årig, hvor de ovenikøbet også skal vælge præcist, hvilken uddannelse de ønsker sig for fremtiden.

Derfor bakker FødevareDanmark op om Reformkommissionens-forslaget om at lave en ny uddannelse, Højere praktisk eksamen (Hpx), der giver eleverne mulighed for at snuse til forskellige dele af erhvervslivet, samtidig med at de får faglige og sociale fællesskaber i deres ungdomsår.

Med et længere grundlæggende forløb, hvor det er muligt at prøve at blive klogere på flere forskellige fag, skaber vi bedre muligheder for stærkere relationer mellem unge – og samtidig sørger vi for, at de, der ikke er helt sikre på, hvad de gerne vil arbejde med, ikke låser sig fast tidligt i deres studieliv.

Vi skal turde give unge mennesker tid til at finde sig selv og andre, og så skal vi stoppe med at forvente, at de bare kan finde deres fællesskaber i fritiden.

Fødevareerhvervene giver flere karrieremuligheder

Viden om fagene og livet som faglært er helt grundlæggende for, at flere får en erhvervsuddannelse.

Unge skal også have et bedre indblik i det liv, de kan få ved at vælge forskellige veje.

Det gælder ikke bare, hvad de unge kan se frem til at arbejde med, men også hvordan man kan leve, tage på ferie, og hvor meget fritid man har.

Leif Wilson Laustsen
Formand, FødevareDanmark

For mange kan det opleves som endeligt at vælge en erhvervsuddannelse, men der er talrige muligheder for at udvikle sig gennem livet, selv om man lægger fra land med en uddannelse som for eksempel kok eller ekspedient.

Derfor foreslår FødevareDanmark, at regeringen sætter midler af til en reform af uddannelsesvejledningen i folkeskolen.

Der er behov for mere individuel vejledning, der på nuværende tidspunkt fokuserer for lidt på den enkelte elev og for meget på systemet i dets komplekse form. Når det er sagt, har organisationer, virksomheder og fagbevægelsen også fortsat en opgave med at udbrede kendskabet til livet som faglært.

Det gælder ikke bare, hvad man kan se frem til at arbejde med, men også hvordan man kan leve, tage på ferie, og hvor meget fritid, man har.

Sammenlagt med et løft og en reform af uddannelsesvejledningen vil vi opleve, at flere kan se sig selv i erhvervsuddannelserne.

Både de unge der starter efter folkeskolen, og de som tager en anden ungdomsuddannelse først. Kommissionen foreslår et løft af vejledningen på ungdomsuddannelserne, men det er mindst lige så vigtigt at have samme fokus i folkeskolen.

Vi har et komplekst uddannelsessystem i Danmark med mange veje at gå.

Vi skal passe meget på, at systemet ikke bliver alt for komplekst, og i stedet holde fokus på de mennesker der skal finde sine veje fremad. Hvis HPX-uddannelsen bliver til virkelighed, kommer der endnu en vej ud i forretningerne.

I forvejen har vi gode tilbud på de nuværende erhvervsskoler, ny mesterlære og EUX-uddannelserne - dem må vi ikke glemme.

De unge skal lære at skabe deres eget levebrød

Entreprenørskabet i Danmark er enestående. Der er altid behov for nye spillere på markedet. Selvstændige der kan udfordre ”plejer”, skabe nye arbejdspladser og økonomisk vækst.

I min egen tid som selvstændig har jeg mødt og arbejdet sammen med en masse dygtige mennesker, som tit bare skulle have et godt råd med på vejen for selv at starte et erhvervseventyr.

Vi tror på, at det kan åbne en ny flanke af unge, som er villige til at tage et større ansvar og involvere sig i vores fag.

Leif Wilson Laustsen
Formand, FødevareDanmark

Og lige her ser vi i FødevareDanmark også, at erhvervsskolerne og en mulig HPX-uddannelse kan spille en rolle.

Det kræver både strategiske og økonomiske kompetencer at kaste sig ud som iværksætter. Vi ved, at flere og flere skoler har fokus på innovation og iværksætteri, men vi er nødt til at have det med som en fast del af indholdet på studierne:

Hvordan går man i gang? Hvad skal man være opmærksom på? Hvilke muligheder og udfordringer er det ved at være selvstændig?

Vi tror på, at det kan åbne en ny flanke af unge, som er villige til at tage et større ansvar og involvere sig i vores fag. Til gavn for branchen og hele samfundet.

Store grundlæggende forandringer behøver ikke at koste en formue. Ofte drejer det sig om et løft af kompetencer og en ændring i tænkemåderne. Det gælder både i virksomhederne og i uddannelsessystemet.

Der er behov for, at politikere og organisationer i fællesskab finder og igangsætter de forandringer, der er nødvendige for, at vi fortsat kan leve i verdens bedste samfund.

I FødevareDanmark er vi positive over for Reformkommissionens anbefalinger og ser frem til den politiske drøftelse, som også vil skulle omfatte de faglige udvalg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Wilson Laustsen

Formand, Danske Slagtermestre & Fødevaredanmark, formand, slagterfagets fælles udvalg,
EFG (Holstebro)

0:000:00