Debat

Fødevareforbundet: Et jobløst landbrug bør ikke have en fremtid i Danmark

DEBAT: Politikerne bør sætte foden ned over for landbruget og kræve, at de bibeholder arbejdspladser i Danmark i stedet for kun at tænke på egen lomme. For hver eneste arbejdsplads, der rykker ud af landet, falmer opbakningen til erhvervet, skriver Ole Wehlast.

Ude på gårdene er der stort set ingen danske arbejdspladser tilbage, skriver Ole Wehlast.
Ude på gårdene er der stort set ingen danske arbejdspladser tilbage, skriver Ole Wehlast.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ole Wehlast
Forbundsformand for Fødevareforbundet NNF

Hvad vil vi egentlig med landbruget i Danmark? Dansk landbrug er en central del af vores landskab. Landbruget fylder 62 procent af Danmarks areal, og det medfører gyllestank, iltsvind i vandløb og indre farvande og CO2-e i atmosfæren.

Spørgsmålet er, om landbruget det værd? Svaret er ja – i hvert fald lidt endnu. Men hver gang landbruget rykker en arbejdsplads ud af landet, så falmer ja’et.

Dansk landbrug skaber fortsat liv og vækst uden for de store byer. Men ude på gårdene er der stort set ingen danske arbejdspladser tilbage. Her har teknologien og uorganiserede udlændinge taget over.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Arbejdspladser, vi vil savne
Bedre ser det ud i fødevareindustrien, hvor slagterierne og mejerierne stadig har mange ansatte. Men siden 2008 er hvert fjerde job på svineslagterierne forsvundet. Teknologien har overtaget en del, men de fleste jobs er tabt ved, at slagterierne har flyttet forædlingen og forarbejdningen til udlandet.

Når Danish Crown åbner nye fabrikker i Kina, Tyskland eller Polen, så koster det danske arbejdspladser. Når landmændene eksporterer 15 millioner levende smågrise til opfedning og slagtning i udlandet, så koster det danske arbejdspladser.

Når landmændene eksporterer 15 millioner levende smågrise til opfedning og slagtning i udlandet, så koster det danske arbejdspladser.

Ole Wehlast
Forbundsformand for Fødevareforbundet NNF

Det er arbejdspladser, vi vil savne. Arbejdet er hårdt, men du kan komme ind fra gaden, og er du klar til at tage fat, kan du tjene en anstændig løn. Den type arbejdspladser holder uligheden lav og sammenhængskraften høj, og derfor er det bekymrende, når gode ufaglærte arbejdspladser forsvinder.

Sæt foden ned
I 2020 har fødevareindustrien haft uventet medvind. Corona og svinepest har hærget eksportmarkederne, og det har skabt gunstige kår for dansk fødevareproduktion. Smågrise er blevet opfedet i Danmark, og slagterierne har kørt på højtryk. Så selvom baggrunden er dyster, viser 2020, at der er en fremtid for fødevareindustrien.

Men det kræver, at branchen investerer i produktionen herhjemme. Og så skal fødevarepolitikere turde sætte foden ned og kræve, at dansk landbrug bidrager til samfundet og ikke kun til egen lomme. Et jobløst landbrug bør ikke have en fremtid i Danmark.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Dam Wehlast

Forbundsformand, Fødevareforbundet NNF, Præsident, Nordisk Union
bager (Lynges Konditori, Kgs. Lyngby. 1978)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024