Forældede kødkontroller skal moderniseres

INTERVIEW: Kødkontrollerne rundt om i Europa er forældede, og dyrlægerne er tvunget til at undersøge kødet for sygdomme, der efterhånden hører fortiden til. ”Det giver ingen mening,” siger Birgit Nørrung, der er med til at undersøge, hvordan kontrollerne kan gøres up-to-date.
Fakta
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, giver uafhængig og videnskabelig rådgivning til Europa-Kommissionen om alle forhold med direkte eller indirekte indflydelse på fødevaresikkerheden. EFSA beskæftiger sig med fødevare- og fodersikkerhed, ernæring, dyrs sundhed og velfærd, beskyttelse af planter og plantesundhed. Agenturet meddeler åbent om forskellige risici.

Kilde: EU

Når dyrlægerne rundt omkring i Europa undersøger de slagtede dyr for skadelige sygdomme, bruger de tid på at undersøge kødet for sygdomme, der ikke er et problem i dag. Og generelt er kødkontrollerne dybt forældede. Det siger Birgit Nørrung, der er dyrlæge og prodekan for veterinærområdet på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

Hun er formand for EFSA-panelet Panel on Biological Hazards (BIOHAZ), som Europa-Kommissionen har bedt om at se på, hvordan man kan modernisere kontinentets kødkontroller. EFSA skal udarbejde en række rapporter om kontrollerne samt komme med forslag til, hvordan kontrollerne kan gøres mere nutidige og effektive.

Panelet offentliggjorde i oktober den første rapport, der omhandler kontrol af svinekød, og man kan allerede nu begynde at drage generelle konklusioner for hele kødkontrolområdet, fortæller Birgit Nørrung.

Dokumentation

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, offentliggjorde i oktober en vurdering og en teknisk rapport om kødkontrol af svin. Det er første del af EFSAs evaluering af hele kødkontrolområdet. Læs EFSAs vurdering her og rapporten her


0:000:00