Formænd for erhvervshuse åbner dørene på vid gab for nye regionale vækstteams

OMSTILLING: De tværkommunale erhvervshuse er det eneste rigtige sted at forankre finanslovens nye regionale vækstteams. Det mener erhvervshusenes egne formænd, der venter utålmodigt på flere oplysninger fra regeringen.

Jammerbugt-borgmester og fomand for Erhvervshus Nordjylland Mogens Gade (V) mener, at det er helt afgørende, at de nye regionale vækstteams bliver forankret meget tæt til landets tværkommunale erhvervshuse.
Jammerbugt-borgmester og fomand for Erhvervshus Nordjylland Mogens Gade (V) mener, at det er helt afgørende, at de nye regionale vækstteams bliver forankret meget tæt til landets tværkommunale erhvervshuse.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Der er jo ikke nogen, der er klogere til det end netop erhvervshusene.

John Brædder (Lokal)
Formand for Erhvervshus Sjælland og Borgmester i Guldborgsund Kommune

Selv om man måske ikke lige kan høre det, så rimer nationalt vækstteam helt fortræffeligt på tværkommunalt erhvervshus.

I hvert fald i ørerne på flere af de særligt erhvervsinteresserede borgmestre, der udover deres byrådsarbejde varetager rollen som bestyrelsesformænd for erhvervshuse forskellige steder i landet.

De har en klar forventning om, at netop erhvervshusene bliver et centralt omdrejningspunkt for de syv nye såkaldte regionale vækstteams, der blev besluttet med aftalen om næste års finanslov.

Dokumentation

Finanslov med fokus på regional vækst

Partierne bag finansloven er enige om at nedsætte syv regionale vækstteams. De skal hver især dække områderne Nordjylland, Midtjylland, Sydjylland, Fyn,
Sjælland og Øerne, Hovedstaden og Bornholm.

De regionale vækstteams skal ifølge finanslovsaftalen komme med anbefalinger til:

Hvordan der bedst kan investeres i lokale erhvervsstyrker, så de kan udvikle sig til lokale erhvervsfyrtårne og styrke vækst og beskæftigelse i en hel landsdel samt yderligere tiltag, som kan genstarte vækst i deres landsdel.

Eksempelvis kan et regionalt vækstteam for Sydjylland understøtte omstillingen fra olie og gas til grøn energi til gavn for vækst og beskæftigelse i Esbjerg
og i hele Syddanmark.

De regionale vækstteams skal blandt andet tilvejebringe et analysegrundlag vedrørende lokale styrker, potentialer og udfordringer samt komme med anbefalinger til, hvordan de afsatte midler bedst kan investeres i lokale erhvervsstyrker og potentialer.

Regeringen ville afsætte mere end det dobbelte
De afsatte midler er målrettet et nyt virksomhedsprogram for smv'er og iværksættere.

I regeringens udspil om en 'grøn genstart' af Danmark fra november fremgik det, at der skulle afsættes to milliarder kroner til en regionalt målrettet omstilling af erhvervslivet.

Med finansloven er der samlet afsat 825 millioner kroner fordelt med 300 millioner kroner i 2021 og 525 millioner kroner i 2022 samt tilhørende administrationsmidler. Desuden afsættes otte millioner kroner fordelt med fire millioner kroner i 2021 og fire millioner kroner i 2022 til et grønt iværksætterpanel.

Kilde: Finansministeriet


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00