Debat

Forskning i dyrevelfærd er velkommen

DEBAT: Svineafgiftsfonden prioriterer i høj grad forskning i forebyggelse af skuldersår, skriver fondens formand Bent Claudi Lassen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bent Claudi Lassen,
Formand for Danske Slagterier og Svineafgiftsfonden

Tirsdag den 20.3. kunne man her på Altinget | Fødevarer læse, at den danske svinebranche ikke prioriterer at støtte forskning i dyrevelfærd, herunder især skuldersår.

Kritikken fremføres af Jan Tind Sørensen fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet (DJF) under Århus Universitet.

Men intet kunne være mere forkert. Dyrevelfærd har høj prioritet for den danske svinebranche, og som jeg gør opmærksom på i artiklen, støtter Svineafgiftsfonden (SAF) årligt forskellige forskningsprojekter vedrørende dyrevelfærd med ca. 11 mio. kr.

Dyrevelfærd har høj prioritet for den danske svinebranche, og som jeg gør opmærksom på i artiklen, støtter Svineafgiftsfonden (SAF) årligt forskellige forskningsprojekter vedrørende dyrevelfærd med ca. 11 mio. kr.

Bent Claudi Lassen
Formand for Svineafgiftsfonden

Ny type farestald under udvikling
Faktisk er Dansk Svineproduktion p.t. ansvarlig for et forskningsprojekt om mulighederne for at udvikle en ny type farestald, bl.a. med henblik på at nedbringe forekomsten af skuldersår. Projektet kører i tæt samarbejde med netop DJF, hvilket jeg vanskeligt kan forestille mig, at Jan Tind Sørensen ikke er bekendt med.

Et andet eksempel er branchens tætte samarbejde med Fødevarestyrelsens dyrevelfærdsrejsehold om forebyggelse og håndtering af skuldersår.

Når vi i SAF's bestyrelse tager stilling til de indkomne ansøgninger om forskningsmidler, er det ikke afgørende, hvem der søger pengene. Ud over, om projektet har relevans for branchen (og det har de fleste projektansøgninger), lægges der vægt på, om der er udsigt til, at forskningsresultaterne inden for en overskuelig tidshorisont kan omsættes i konkrete initiativer, der kan implemente-res i dansk svineproduktion.

De projekter, der har grundforskningskarakter, henvises til sektorforskningsinstitutionernes og universiteternes basismidler. Men det er helt forkert at tage det som udtryk for, at vi i branchen ikke ønsker "uvildig" viden om dyrevelfærd - også når det gælder basisforskning.

Besparelser på sektorforskningsinstitutionerne
Desværre har sektorforskningsinstitutionerne, herunder DJF, i de senere år i særlig grad været udsat for besparelser på basismidlerne. Jeg håber, at sektorforskningsinstitutionernes fusion med universiteterne og regeringens bevilling af flere midler til forskning vil rette op på dette forhold.
 
Som nævnt har svinekødsbranchen allerede i dag et tæt og særdeles konstruktivt samarbejde med en lang række danske forskningsinstitutioner. Faktisk er der set i et internationalt perspektiv tale om et helt unikt samarbejde, som alle parter har stor fordel af at fastholde og udbygge. Jeg kan derfor kun opfordre alle, der har planer om konkrete anvendelsesorienterede forskningsprojekter til gavn for branchen, om at søge støtte hertil i SAF. Så vil SAF's bestyrelse seriøst overveje de indkomne ansøgninger og vil givetvis også fremadrettet afsætte betydelige midler til forskning i dyrevelfærd.

Næste ansøgningsfrist er 1. maj 2007.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Claudi Lassen

Fhv. formand, Videncenter for Fødevareudvikling, fhv. vicepræsident i Landbrugsraadet (1989-2008)
cand.agro. (Den kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1972)

Jan Tind Sørensen

Professor, sektionsleder, Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Aarhus Universitet
cand.agro. i husdyrproduktion (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1982), ph.d. i husdyrproduktion (DKVL 1988)

0:000:00