Kamp mod diabetes hos indvandrere

NYHED: Der er en betydelig overvægt af livsstilsbetingede sygdomme blandt indvandrere. Ikke mindst sukkersyge florerer blandt indvandrere fra Tyrkiet, Pakistan og Libanon. Det skal initiativer fra Sundhedsstyrelsen nu rette op på.
Erik Holstein

Det er ikke det store problem i indvandrernes hjemlande, hvor man ikke ser samme høje koncentration af diabetes 2. For der modsvares kosten ofte af en høj grad af fysisk aktivitet.

Gitte Konieczny, akademisk medarbejder i Sundhedsstyrelsen
Forekomsten af sukkersyge (diabetes 2) blandt indvandrere i Danmark er ikke bare lidt større: den er mange gange større. Således er forekomsten af diabetes 2 nede på 3 procent i Københavns Amt, når det gælder ikke-indvandrere fra 40 – 60 år. Men for pakistanske indvandrere i samme aldersklasse er forekomsten helt oppe på 21 procent.

I Århus Amt har 3,6 procent ikke-indvandrere over 40 år diabetes 2, mens knap 20 procent af indvandrerne fra Tyrkiet og Libanon over 40 år lider af denne sygdom.

For meget fed mad
Forklaringen på den massive overrepræsentation af diabetes blandt disse indvandrere skal findes i livsstilen, siger akademisk medarbejder i Sundhedsstyrelsen Gitte Konieczny til Altinget.

”Meget af det er et spørgsmål om kosten, der i disse indvandrerkredse ofte er meget fedtholdig. Der kommes fedtstoffer over brødet, når det bages – og der er et stort forbrug af nødder og andre produkter med et stort fedtindhold.”

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00