Kan en skarp Søren Gade redde landbruget?

ANALYSE: Med mandagens udvidelse af direktionen har Landbrug & Fødevarer-bossen Søren Gade endelig fået sat det hold, der skal hjælpe ham med at nå igennem til medlemmerne. Men er det nok til at generobre det tabte?
Mandagens direktionsudvidelse i Landbrug & Fødevarer skal give adm. direktør Søren Gade mere plads til at komme ud til medlemmerne af organisationen.
Mandagens direktionsudvidelse i Landbrug & Fødevarer skal give adm. direktør Søren Gade mere plads til at komme ud til medlemmerne af organisationen.Foto: Landbrug & Fødevarer
Per Bang Thomsen

Målet med direktions-manøvren er derfor at få skabt en stærkere, men samtidig også smidig ledelse, som kan give Søren Gade plads til at komme ud til medlemmerne. Hvor forgængeren Carl Aage Dahl var god til at pleje de indre linjer og kaffemøderne på Christiansborg, skal Søren Gade tilbringe mere tid på markerne og i landets forsamlingshuse. Han skal gøre det, han er bedst til, nemlig at kommunikere.

Altinget | Fødevarer
Fakta

Søren Gades baggrund:

Søren Gade er født 27. januar 1963 og er uddannet økonom fra Aarhus Universitet i 1990. Han indledte sin karriere i forsvaret fra 1983 til 1990, hvor han var reserveofficer.

Søren Gade sad i Folketinget for Venstre fra 2001 til 2010. Han blev udnævnt til forsvarsminister fra 24. april 2004 og sad der, indtil han trak sig 23. februar 2010. Hans sidste tid som forsvarsminister var bl.a. præget af både Jægerbogs-sagen og den såkaldte lækagesag.  

Ud over sin politiske karriere har Søren Gade arbejdet for Færch Plast, Dansk Supermarked og Cheminova Agro A/S, ligesom han har undervist merkonomer i detailhandelsledelse. Inden han kom i Folketinget, arbejdede han derudover som centerchef på RAR Regnskabscenter i Holstebro, hvor han bl.a. havde med landbrugsregnskaber at gøre.


Kilde: Altinget | Fødevarer

Det kom ikke som den helt store overraskelse, at Søren Gade tidligere på ugen valgte at justere på strukturen i Landbrug & Fødevarer.

Efter godt fire måneder som administrerende direktør var det ventet, at den forhenværende Venstre-minister ville ryste posen og sætte sit eget hold, og i sidste uge begyndte rygterne at sprede sig i organisationen. Mandag meddelte Søren Gade så, at direktionen skal udvides fra tre til fem medlemmer, og at seks kommunikationsstillinger skal sløjfes.

Flemming Nør-Pedersen, der førhen var sekretariatschef for Dansk Gartneri og vand- og naturchef i Landbrug & Fødevarer, skal nu agere bindeled mellem Axelborg og Slotsholmen. Og sekretariatschef Anne Lawaetz Arhnung får ansvaret for medlemsforhold og organisationen. Derudover skal cheføkonom Leif Nielsen styre kommunikationsafdelingen, som noget overraskende blev amputeret i mandags.

Der er altså tale om tre umiddelbart kompetente personer, som har har været tæt knyttet til Axelborg i mange år, og som kender de interne spilleregler til fingerspidserne. Og ud over småjusteringerne fastholder Søren Gade stort set den tunge, næsten ministerielle struktur, som organisationen har haft siden fusionen i 2009.

Det er nemlig formen, og ikke indholdet, som ifølge Søren Gade er problemet.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00