Københavns Kommune smider Intervare på porten

Et flertal i Københavns Borgerrepræsentation har torsdag besluttet at afbryde samarbejdet med Intervare A/S, der er ejet af Nemlig.com. Ifølge kommunens kontrolenhed har virksomheden underbetalt chauffører for over fire millioner kroner. Virksomheden varsler nu retssag mod kommunen. 

Sophie Hæstorp Andersen og Sisse Marie Welling, overborgmester og sundheds- og omsorgsborgmester for henholdsvis Socialdemokratiet og SF. Begge partier stemte torsdag for at ophæve kontrakten med Intervare A/S. 
Sophie Hæstorp Andersen og Sisse Marie Welling, overborgmester og sundheds- og omsorgsborgmester for henholdsvis Socialdemokratiet og SF. Begge partier stemte torsdag for at ophæve kontrakten med Intervare A/S. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix
Søren Dahl

Det Nemlig.com-ejede selskab Intervare er fortid som kommunal leverandør af dagligvarer til syge og udsatte borgere i Københavns Kommune.  

Det står klart, efter et flertal i Borgerrepræsentation torsdag aften besluttede at ophæve kontrakten med Intervare A/S før tid.  

Kontrakten stod ellers til at udløbe i slutningen i af april.  

Ifølge Københavns Kommunes sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling (SF), har kommunen mistet tålmodigheden med Intervare, fordi virksomheden har nægtet at rette op på “årelang underbetaling” af virksomhedens chauffører.  

"Når man handler med Københavns Kommune, så skal man overholde de regler og arbejdsklausuler, der gælder for vores leverandører. Det har Intervare ikke ville leve op til, og derfor ser vi os nødsaget til at ophæve kontrakten,”siger Sisse Marie Welling.  

SF, Enhedslisten, og Socialdemokratiet stemte for at ophæve Intervares kontrakt, mens Venstre, Konservative og Liberal Alliance stemte imod.

Kommune: Underbetaling for fire millioner kroner 
Den politiske beslutning om at rive kontrakten med Intervare i stykker bunder blandt andet i en redegørelse fra kommunens såkaldte CSR-enhed, der kontrollerer løn- og arbejdsvilkår for ansatte og leverandører i Københavns Kommune.  

Ifølge redegørelsen, som Altinget har fået aktindsigt i, er i alt 50 faste vognmænd, som har leveret varer til Københavns Kommunes borgere for Intervare blevet underbetalt med et beløb svarende til over 2,3 millioner kroner fra 2017 til 2021.

Derudover skylder Intervare ifølge kommunens kontrolenhed mere end 1,7 millioner kroner i ubetalt løn til en række chauffør-afløsere for samme periode. 

Samtidig fremgår det også af redegørelsen, at Intervare ikke har kunne dokumentere, at de faste vognmænd eller deres afløsere har betalt moms eller a-skat af deres løn.  

Derfor har kommunen overdraget sagen til Skattestyrelsen, der nu skal vurdere, om der er tale om sort arbejde.  

Det har heller ikke været muligt for kommunen at få hverken lønsedler eller ansættelseskontrakter for en eneste afløser. 

Direktør varsler retssag
Københavns Kommune og Intervare har fra starten været rygende uenige om, hvorvidt Intervares faste vognmænd skal betragtes som ansatte i traditionel forstand. 

Intervare har dog accepteret at efterbetale 352.000 kroner, som chaufførerne har fået for lidt i løn.

Et beløb, som altså ligger langt fra det beløb, som Københavns Kommunes jurister er nået frem til. 

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra Intervare A/S, men virksomheden er ikke vendt tilbage på Altingets henvendelse. 

I en pressemeddelelse erklærer virksomhedens kommercielle direktør Mikkel Pilemand sig dog "uforstående" overfor kommunens beslutning. 

”Vi har løbende været i dialog med kommunen, men hver gang, vi har levet op til et krav, er det som om, at målstregen er blevet flyttet igen. Vi har gentagne gange gjort Københavns Kommune opmærksom på, at vi og vores advokater er uenige i deres vurdering, og samtidig har vi gjort alt, for at tilfredsstille kommunens CSR-enhed," siger Mikkel Pilemand.

"Det virker som om, at Københavns Kommune befinder sig i en vildfarelse i forhold til, hvornår en person er lønmodtager. Men det her lugter af en politisk indstilling fra starten af. Og Intervare vil derfor nu gå rettens vej,” tilføjer direktøren. 

Københavns Kommune har indtil videre tilbageholdt tre millioner kroner, som kommunen vil bruge til at tilbagebetale chaufførernes løn. 

Dem varsler Intervare ligeledes, at de vil kræve tilbagebetalt i en fremtidig retssag. 

Intervare skriver videre i pressemeddelelsen, at de fortsat vil levere varer til de 2.300 borgere, der er visiteret til at få leveret dagligvarer, i kontraktens opsigelsesperiode. 

Borgmester: Vi kan ikke leve med det
Efter torsdagens beslutning om at stoppe samarbejdet med Intervare, skal Københavns Kommune nu finde en ny leverandør, der kan bringe dagligvarer ud til kommunens syge og ældre borgere. 

"Her er det helt afgørende, at en ny leverandør forpligter sig til at give deres ansatte ordnede løn- og arbejdsvilkår," siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling. 

Hvad betyder det? Skal en ny leverandør skal tegne overenskomst med en fagforening for at kunne levere til jeres borgere? 

"Det betyder, at man som leverandør skal ansætte sine medarbejdere på overenskomst, eller som minimum give dem en betaling, der svarer til overenskomstmæssig løn," slår borgmesteren fast. 

Kontrakten med Intervare udløber om få måneder. Hvorfor er det nødvendigt for jer at ophæve den før tid?

"Vi kan som landets største kommune og en af landets største arbejdspladser ikke leve med, at en af vores leverandører underbetaler og udsætter sine ansatte for dybt kritisable arbejdsforhold. Vi har gennem dialog og forhandling forsøgt at få Intervare til at rette op på deres fejl, men vi må desværre konstatere, at det ikke er lykkedes," siger Sisse Marie Welling. 

Ifølge Intervare har de haft et problemfrit samarbejde med Københavns Kommune i tyve år, men det er først nu, at deres forretningsmodel bliver et problem for jer. Har de ikke en pointe? 

"Som leverandør i Københavns Kommune skriver man under på at overholde vores arbejdsklausuler, og de udvikler sig løbende. Det har Intervare ikke ønsket at leve op til, og derfor står det dem frit for at handle med nogle andre," siger borgmesteren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sisse Marie Welling

Sundheds- og omsorgsborgmester (SF), Københavns Kommune, fungerende formand, KL's Sundheds- og Ældreudvalg
cand.mag. i historie (Københavns Uni. 2017)

Mikkel Pilemand

Kommerciel direktør, Nemlig.com
international business administration (ESCP Business School 1997)

0:000:00