Debat

Landbrug & Fødevarer og dyrlægeforeningen: Sådan sikrer vi glade grise med et mindre antibiotikaforbrug

Vi skal nedbringe mængden af antibiotika til grise, men det må ikke kompromittere grisenes trivsel. Her er tre forslag til veterinærforliget om, hvordan det kan foregå ordentligt, skriver Christian Fink Hansen og John Haugegaard.

Vi skal fortsat reducere brugen af antibiotika, og vi skal gøre det på en måde, der også har blik for grisens sundhed og trivsel, skriver Christian Fink Hansen og John Haugegaard.
Vi skal fortsat reducere brugen af antibiotika, og vi skal gøre det på en måde, der også har blik for grisens sundhed og trivsel, skriver Christian Fink Hansen og John Haugegaard.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Christian Fink Hansen
John Haugegaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Danmark vil vi gerne give vores grise mindre antibiotika. Det vil vi af sundhedshensyn for dyr og mennesker, for at undgå resistens, og fordi det fagligt set er at foretrække, at vores dyr kan trives med så lavt et forbrug af antibiotika som muligt.  

Målsætninger er gode, for de sætter retning og hæver ambitionerne, men de kan også være udfordrende, hvis de fører til et ensidigt fokus på ét mål fremfor at se dyrenes trivsel i et holistisk perspektiv. Derfor har vi tre forslag til veterinærforliget, der skal genforhandles senere på året. 

Antibiotika erstatter zink 

Vi har i årevis arbejdet målrettet for at nedbringe antibiotikaforbruget. Og det har haft effekt. I 2021 var salget af antibiotika til danske husdyr blot omkring halvdelen af EU-gennemsnittet. Og vi ligger markant under lande som Spanien og Frankrig, der også har moderne eksportorienteret produktion af grise. Det er vi stolte af. Derfor er vi også så meget desto mere ærgerlige over, at forbruget af antibiotika til danske grise stiger i 2022. 

I 2022 faldt antibiotikaforbruget blandt slagtegrise og søer, mens det steg for smågrisene. Det er ikke den udvikling, vi har arbejdet for eller ønsket os, men veterinærfagligt er den desværre ikke overraskende. 

Dyrlægerne og sektoren har tidligere advaret mod, at vi i 2022 kunne forvente en stigning i brugen af antibiotika. Det skyldes særligt tre ting; udfasning af medicinsk zink, den type antibiotika, der udskrives af dyrlægerne og ny EU-lovgivning, der pålægger dyrlægerne at følge medicinproducenternes anvisninger frem for deres konkrete, faglige vurdering af dyrets behandlingsbehov. 

Zink er et livsvigtigt mineral for grisens normale vækst. Smågrise skal have tilført zink i foderet, for at de kan vokse og trives. Medicinsk zink blev brugt, hvis smågrise fik diarré. Selvom smågrisene bliver forberedt på fravænning gennem blandt andet introduktion til foder, samtidig med at de dier, kan der opstå akut diarré ved fravænning. Behandles denne diarré ikke, kan det medføre akut mistrivsel og potentielt dødsfald. Når vi ikke har medicinsk zink til rådighed længere, er antibiotika den bedste tilgængelige behandling. 

EU-lovgivning spænder ben 

Veterinærfagligt har vi været opmærksomme på denne udfordring, siden EU besluttede, at medicinsk zink skulle udfases. For vi vil ikke gå på kompromis med dyrenes sundhed og trivsel.  

Derfor har producenter af smågrise sammen med deres dyrlæger haft planer klar, hvis der skulle opstå fravænningsdiarré. Det har også haft den konsekvens, at forbruget af antibiotika hos smågrise er steget, samtidig med at brugen af medicinsk zink er stoppet. 

Læs også

Når de danske dyrlæger udskriver antibiotika, udskriver de – naturligvis – det præparat, der bliver anbefalet af Fødevarestyrelsen. Det præparat, der anbefales til smågrise, har en højere massefylde end andre, og det vejer derfor – bogstaveligt talt – tungere i statistikken, der opgøres på anvendte kilo frem for doser per dyr.  

I starten af 2022 trådte en ny EU-lovgivning i kraft. Den pålægger dyrlægerne at følge medicinproducenternes anvisninger til punkt og prikke frem for deres egen faglige, konkrete vurdering af dyrets behandlingsbehov.  

Indtil den nye EU-lovgivning trådte i kraft, kunne en dyrlæge gennem faglig vurdering og laboratorieundersøgelser vurdere, hvor længe syge grise skulle behandles. Dyrlæger på Københavns Universitet har kastet betydelige forskningsressourcer i at undersøge den mest optimale – og korte – antibiotikabehandling af grise med fravænningsdiarré. Det er i det konkret undersøgte tilfælde kortere tid, end der står i indlægsseddelen.  

Det Veterinærmedicinske Råd anser det ligeledes for ansvarligt antibiotikaforbrug, hvis behandlingen stoppes, kort efter at dyret ikke længere viser symptomer på sygdom. Men det spænder EU-lovgivningen nu ben for. Derfor får mange danske grise nu antibiotika i længere tid, end hvad der er fagligt nødvendigt. Det er både fagligt og sundhedsmæssigt utilfredsstillende. 

Anbefalinger til veterinærforliget 

Vi skal fortsat reducere brugen af antibiotika. Og det skal gøres på en måde, der også har blik for grisens sundhed og trivsel. Derfor er vi enige om tre anbefalinger til det kommende veterinærforlig. 

I Fødevarestyrelsens Antibiotikavejledning fra 2018 inddeles de forskellige antibiotika-typer i tre kategorier, som dyrlægen kan lade sig vejlede af ved valg af produkt til behandling. Vejledningen er efterhånden fem år gammel og bør opdateres med nyeste viden, så vi bruger de præparater, der har mindst risiko for at udvikle resistens.  

Veterinærforliget bør se på muligheden for at anvende autovacciner som alternativ til antibiotika. Gennem autovacciner kan vi målrette behandlingen til den enkelte besætning.

Christian Fink Hansen, John Haugegaard.

Opdateringen bør ske på fagligt grundlag og bør i det omfang, det er muligt, prioriteres i forhold til mindst mulig resistensudvikling. Desuden bør jævnlig resistensundersøgelse af bakterier være et krav ved tilbagevendende behov for behandling. 

Dernæst bør veterinærforliget se på muligheden for at anvende autovacciner som alternativ til antibiotika. Gennem autovacciner kan vi målrette behandlingen til den enkelte besætning, og den eller de bakterier, der skulle være til stede her. Det giver mulighed for at arbejde målrettet med den enkelte besætning og begrænse udviklingen af sygdomme, der vil kræve antibiotikabehandling, hvis de udvikler sig. 

Endelig bør der etableres en mulighed for, at man kan sammenligne udskrivelsen af antibiotika på tværs af besætningsejere, dyrlæger og geografier. Heri kan ligge væsentlig information, hvis man i en region har nedbragt forbruget mere end andre. Eller man kan som besætningsejer eller dyrlæge se en anonymiseret statistik og sammenligne sit ordinationsmønster med andre besætningsejeres eller dyrlægers. 

I den danske produktion af grise og blandt danske dyrlæger bakker vi op om ambitionen om at nedbringe forbruget af antibiotika. Og vi har ambitioner om at bringe forbruget endnu længere ned, samtidig med at vi har høj sundhed og trivsel blandt danske grise.  

Ved at inkludere vores tre konkrete forslag i det kommende veterinærforlig kan vi bringe forbruget endnu længere ned uden at på kompromis med danske grises sundhed og trivsel. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Haugegaard

Specialdyrlæge, Svinesundhedsmanagement, Formand, Faggruppe Svin, Den Danske Dyrlægeforening
Cand. Med. Vet., Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole

Christian Fink Hansen

Sektordirektør, Svineproduktion, Landbrug & Fødevarer
cand.agro. (KVL 1999), ph.d. (KVL 2004)

0:000:00