Massiv skepsis over for fødevaresikkerheden i stalddørspakke

RISIKO: Flere aktører stiller store spørgsmålstegn ved, om den kommende stalddørspakke fastholder den nuværende fødevaresikkerhed, som Fødevareministeriet ellers kommunikerer til forbrugere og aktører.

Udkastet til stalddørspakken udvider landmænds muligheder for at sælge blandt andet æg og fjerkræ fra en gårdbutik.
Udkastet til stalddørspakken udvider landmænds muligheder for at sælge blandt andet æg og fjerkræ fra en gårdbutik.Foto: Colourbox
Sine Riis Lund

For fjerkræbranchen er dette oplæg til en fødevareskandale, der venter på at ske.

Det Danske Fjerkræraad

Når vi snakker fødevaresikkerhed, så siger vi jo ikke, at det der kommer ud fra stalddøren med en lavere undersøgelsesfrekvens er lige så sikkert som den industrialiserede produktion. Vi siger, at det samlede fødevaresikkerhedsniveau ikke vil blive påvirket.

Annette Perge
Sektionsleder i Fødevarestyrelsen

Store dele af fødevarebranchen føler sig langt fra overbevist om, at regeringens kommende stalddørspakke ikke vil gøre flere forbrugere syge med salmonella og campylobacter til skade for hele den danske fjerkræsektor.

Det på trods af, at Miljø- og Fødevareministeriet flere gange har kommunikeret ud, at pakken, der skal give danskerne bedre mulighed for at købe fødevarer direkte fra lokale producenter, vil fastholde fødevaresikkerheden.

Det var også budskabet i en pressemeddelelse fra tidligere fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) 3. februar i år.

Dokumentation

Elementer i stalddørspakken

  • Hidtil har slagtet fjerkræ skullet sælges med indvolde. Det ændres der på i udkastet til de nye regler. Det samme gælder for slagtede kaniner.
  • Producenter med højst 500 høns er omfattet af det såkaldt lille salmonella-program, hvor der er betydeligt færre krav om kontrol sammenlignet med det store salmonella-program, som producenter med over 500 høns er omfattet af.
  • Hidtil har landmænd måttet sælge op til cirka 50.000 æg ved stalddøren om året – og det har kun drejet sig om salg til endelige forbrugere. Antallet øges i stalddørspakken til 100.000 æg om året.
  • Landmanden må sælge de 100.000 æg ved stalddøren, fra sin gårdbutik eller en restaurant på sin bedrift, eller fra sin bod på det lokale marked. Pakken lægger også op til, at landmanden under visse omstændigheder kan få lov at sælge æg til andre detailvirksomheder i form af butikker og restauranter inden for en afstand af 50 kilometer.
  • Pakken indeholder også ændringer for blandt andre jægere, fiskere og biavlere.

Læs mere uddybende om stalddørspakken her


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00