Mere GMO-valgfrihed tirrer både de grønne og industrien

SELVBESTEMMELSE: EU-Kommissionen foreslår at give EU-landene ret til at nægte importeret GMO-foder og -fødevarer adgang til deres markeder. Ramaskrig følger.

BRUXELLES: De danske økologer er glade. Men ellers er det sparsomt med rosen til det udspil til mere selvbestemmelse til EU-landene i GMO-spørgsmål, som EU-Kommissionen lagde på bordet i denne uge.

Frygt for et retligt mareridt, et udvandet indre marked og knas med frihandlen er bare nogle af de anker, som luftes af industrien, grønne organisationer og andre magter, hvis landene efter Kommissionens model får mulighed for at afvise import af EU-godkendte GMO’er til fødevarer og foder, sådan som det allerede er sket med GMO’er til dyrkning på EU-jord.

”Vi er meget kede af det. Vi synes, det er vigtigt at holde fast i, at godkendelser skal være baseret på objektive og videnskabelige grunde,” siger Bruno Sander Nielsen, der er chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer – et erhverv der er dybt afhængigt af blandt andet de mere end 30 millioner tons GMO-soja, der hvert år importeres i EU til brug i foder.

Login