Miljøvismænd: Tag miljøfølsomme marker ud af drift

NATUR: Landbrugsjord tæt ved sårbare naturvandområder skal omdannes til vådområder via ny opdyrkningsafgift, mener Det Miljøøkonomiske Råd. Oppositionen er meget begejstret for idéen.
Hvis det stod til Det Miljøøkonomiske Råd, ville miljøfølsomme marker tæt på vandløb og søer udtages af landbrugsproduktionen.
Hvis det stod til Det Miljøøkonomiske Råd, ville miljøfølsomme marker tæt på vandløb og søer udtages af landbrugsproduktionen.Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Alt for længe har landbruget fået lov til at køre på frihjul og ignorere frivillige aftaler til opfyldelse af VKO's i forvejen utilstrækkelige vand- og pesticidplaner.

Ida Auken (SF)
Miljøordfører
Fakta

Samfundsøkonomiske omkostninger:

- Udtagning af ca. 75.000 ha skønnes nødvendigt. Det svarer til tre pct. af landbrugsarealet
- Omkostningen ved udtagning er ca. 200 mio. kr. årligt
- Indsatsen - herunder frivillige ordninger - bør medfinansieres gennem EU's landbrugsstøtte
- Muligheden for frivilligt at omlægge en større del af landbrugsstøtten bør overvejes


Kilde: Det Miljøøkonomiske Råd

Landbrugsarealer tæt ved søer, vandløb og kystnære områder skal tages ud af landbrugsproduktionen og i stedet omdannes til vådområder. Det er et af hovedforslagene i en ny rapport fra Det Miljøøkonomiske Råd om, hvordan Danmark skal håndtere de miljøpolitiske udfordringer, vi står over for.

Det Miljøøkonomiske Råd skønner, at det er nødvendigt at udtage ca. 75.000 ha af landbrugsarealet - det svarer til ca. 3 af det samlede landbrugsareal - for at nå målsætningen i EU's vandrammedirektiv.

Målet kan ifølge Det Miljøøkonomiske Råd bedst nås ved, at man indfører lokal regulering via en afgift for dyrkning på miljøfølsomme landbrugsarealer - der skal stadig være general regulering af kvælstof- og fosforanvendelse. Det betyder, at landmændene enten kan vælge at betale en afgift eller at tage arealet ud af drift.

De landmænd, der kommer til at betale den nye afgift, bør ifølge Det Miljøøkonomiske Råd i stedet modtage kompensering via EU's landbrugsstøtte.

Forslaget møder stor opbakning hos oppositionen, der specielt er begejsret for opgøret med de frivillige aftaler med landbruget. Venstre mener derimod, at man allerede er godt på vej mod målene.

SF: Ikke længere frihjul til landbruget
SF's miljøordfører Ida Auken er et langt stykke af vejen enig med Det Miljøøkonomiske Råd.

"Alt for længe har landbruget fået lov til at køre på frihjul og ignorere frivillige aftaler til opfyldelse af VKO's i forvejen utilstrækkelige vand- og pesticidplaner," siger Ida Auken.

SF mener, at forslaget om en dyrkningsafgift for miljøfølsomme jorde af hensyn til vandmiljøet er "interessant".

"Landmanden tilskyndes dermed til at overholde de lokale krav til miljø- og naturtilstanden. En lignende model for husdyrproduktionens forurening med ammoniak bør overvejes," siger Ida Auken.

I begge tilfælde vil samfundsomkostningerne til gennemførelse af de nødvendige miljøtiltag ifølge Ida Auken kunne minimeres. Provenuet fra afgiften vil kunne tilbageføres til landbruget som tilskud til de nødvendige omlægninger af produktionen, f.eks. biogas.

S: Regeringen er fastlåst
Den tidligere socialdemokratiske miljøminister Svend Auken har længe været en stor fortaler for arealudtagning. Også partiets vikarierende miljøordfører Benny Engelbrecht er positiv over for forslaget og enig med SF i, at frivillige aftaler med landbruget ofte forbliver aftaler:

"Vi mener, at det er en god idé med arealudtagning, for vi har tidligere set, at frivillige aftaler ikke fungerer med landbruget."

Benny Engelbrecht tror ikke, forslaget har megen gang på jord, fordi regeringen ifølge ham har valgt at låse sig fast med deres nye skatteplan. Regeringen er derfor afhængige af Dansk Folkepartis opbakning, og det låser regeringen i forhold til forslaget.

"Regeringen er afhængig af Dansk Folkeparti, der bestemt ikke kan siges at være et miljøvenligt parti," konkluderer Benny Engelbrecht.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00