Ny viden om stråforkortere

Claus Iversen

Hvis det viser sig, at stråforkortere beviseligt skader forplantningsevnen, så er der ingen vej uden om: Detailhandelen må tvinges til en frivillig aftale, eller politikerne må vedtage et forbud.

FødevareTinget
FLERE MÅNEDERS DEBAT har nu resulteret i, at der igen bliver forsket i stråforkortere. Danmarks JordbrugsForskning har fået penge til at undersøge, om stråforkortere forårsager skader på forplantningsevnen - i første omgang hos svin, men konklusionerne vil uden tvivl blive 'overført på mennesker'.

Det drejer sig i bund og grund om at tilvejebringe ny viden om kemikaler, der længe har været under mistanke for at skade forplantningsevnen hos mennesker og dyr. Selv om videnskabelige undersøgelser har dokumenteret, at stråforkorterE ikke giver sundhedsmæssige betænkeligheder, hvis det holder sig under de nuværende EU-grænseværdier.

Der har længe været arbejdet på at 'fremtvinge' en frivillig aftale mellem landbruget, detailhandelen og møllerne om at undgå stråforkortere i mel, gryn og brød. Det har detailhandelen dog ikke haft lyst til, og fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) vil ikke tvinge en aftale ned over hovedet på erhvervet.

DERFOR ER DET et skridt i den helt rigtige retning, at der nu iværksættes et forskningsprojekt, der forhåbentlig kan kaste mere lys over stråforkorteres skadelige virkning.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00