Nye brexit-krav rammer Europas fødevareindustri. Men nu øjner dansk bacongigant en fordel

Onsdag træder nye krav i kraft, for virksomheder der sælger animalske produkter til Storbritannien. Men Danish Crown ser det øgede bureaukrati som en konkurrencefordel. "Vores erfaring med papirarbejde kan vise sig at blive en fordel for os i den kommende tid," lyder det. 

I regnskabsåret 2021/22 udgjorde Danish Crowns eksport til Storbritannien fem milliarder kroner. Det tal steg i det efterfølgende år til 5,7 milliarder kroner grundet prisstigninger på grisekød. Arkivfoto. 
I regnskabsåret 2021/22 udgjorde Danish Crowns eksport til Storbritannien fem milliarder kroner. Det tal steg i det efterfølgende år til 5,7 milliarder kroner grundet prisstigninger på grisekød. Arkivfoto. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Der venter mere papirarbejde og bureaukrati for europæiske fødevarevirksomheder, som vil eksportere deres varer til Storbritannien. 

Den britiske regering har udskudt det flere gange, men onsdag træder nye certifikatkrav og øget dokumentkontrol for animalske produkter nemlig i kraft som en følgevirkning af brexit. 

Både den britiske kødindustri og europæiske interesseorganisationer frygter konsekvenserne af det øgede bureaukrati, men det forholder sig lige omvendt hos Danish Crown.

I sit seneste regnskabsår eksporterede den danske slagterigigant bacon, skinker og pepperoni til briterne for 5,7 milliarder kroner, og her ser man faktisk den øgede mængde papirarbejde som en fordel. 

"Når det kommer til papirarbejde, så er både vi og de danske myndigheder vant til at håndtere mere indviklede papirgange, når vi eksporterer til forskellige markeder i eksempelvis Asien," udtaler Lars Albertsen, direktør for Danish Crowns britiske forretning, og fortsætter: 

"Derfor er vi virkelig godt forberedt, så selv om vi har fået ekstra arbejde, så er det ikke noget, vi brokker os over eller hænger os i. Faktisk forventer vi, at vores erfaring med papirarbejde kan vise sig at blive en fordel for os i den kommende tid."

Læs også

Brexit giver muligheder

Kun Holland sælger mere bacon til Storbritannien end Danmark, men ifølge Danish Crown skal briterne ikke frygte at mangle dansk bacon. 

Tværtimod har brexit givet den danske slagterivirksomhed gode muligheder for at konsolidere sig på det britiske marked, da flere af konkurrenterne har trukket sig. 

"Allerede inden Brexit blev en realitet, havde vi en idé om, at der kunne opstå muligheder i Storbritannien på ryggen af skilsmissen fra EU. Og sådan er det gået, fordi mange mindre producenter i EU har droppet det britiske marked, så det er kommet os til gode, at vi var forberedt på, at der blev mere papirarbejde, og at transporten kunne blive lidt bøvlet," lyder det fra Lars Albertsen.

Han forklarer, at det øgede bureaukrati kræver en smule mere arbejdskraft, men at der er blot er tale om et par fuldtidsjob. 

Fysiske kontroller får ingen betydning for Danish Crown

De øgede dokumentationskrav er ikke den eneste forhindring som venter fødevarevirksomhederne, når de skal få deres varer ind i Storbritannien. 

Ved udgangen af april indføres der fysiske grænsekontrol for al eksport med levende dyr og avlsmateriale.

Men det får heller ikke Danish Crown til at ryste i bukserne. 

"Vi forventer ikke det vil få nogen betydning," udtaler Lars Albertsen. 

Målet for Danish Crowns forretning i Storbritannien for de kommende år står klart.

"Det vil afhænge af udviklingen på verdensmarkedet, men vi har et mål om at fastholde og gerne øge mængderne," lyder det fra Lars Albertsen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Albertsen

Vicepræsident og eksportdirektør, Danish Crown Pork
slagteriuddannet (Den Danske Eksportskole)

0:000:00