Partier bag finansloven udmønter klimapenge

KLIMA: Regeringen, SF og Enhedslisten har udmøntet 151,9 millioner kroner fra finansloven til klimatiltag, som skal medvirke til en reduktion af drivhusgasser. Se her, hvordan pengene bliver brugt. 

Partierne bag finansloven er blevet enige om fordelingen af en pulje på 151,9 millioner kroner til klimatiltag, der skal nedbringe udledningen af drivhusgasser. 
Partierne bag finansloven er blevet enige om fordelingen af en pulje på 151,9 millioner kroner til klimatiltag, der skal nedbringe udledningen af drivhusgasser. Foto: Colourbox
Anne Justesen

Regeringen er sammen med SF og Enhedslisten blevet enige om fordelingen af en klimapulje på 151,9 millioner kroner til tiltag inden for naturgenopretning, landbrug og transport.

Målet er, at tiltagene frem mod 2020 skal give en samlet reduktion i drivhusgasser på 300.000 ton. Puljen til klimatiltag er en del af aftalen for finansloven for 2015.

Det oplyser Klima- og Energiministeriet i en pressemeddelelse. 

"Vi mærker i stigende grad klimaforandringerne, og vi kommer ikke sovende til løsningerne. Tiltagene i klimapuljen, der tæller alt lige fra naturgenopretning i fx Store Åmose til grøn transport, er et vigtigt skridt i retningen af at bremse Danmarks udledninger," siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) i en pressemeddelelse. 

Sammen med de øvrige klimatiltag på finansloven for 2015 skæres dermed op til en fjerdel af den såkaldte ’manko’, som er de drivhusgasreduktioner, Danmark mangler at gennemføre for at nå regeringens målsætning om at nedbringe udledningerne af drivhusgasserne med 40 procent i 2020, skriver ministeriet. 

Fakta om tiltag i klimapuljen
(Kilde: Klima- og Energiministeriet)

  • Der afsættes i alt 45 mio. kr. til et naturgenopretningsprojekt som Store Åmose eller et lignende projekt, hvis projektet imod forventning ikke kan realiseres. Midlerne sikrer, at 270 ha kan tages ud af omdrift.
  • Der afsættes i alt 13 mio. kr. til statslig skovrejsning. Statslig skovrejsning medfinansieres typisk med 50 pct. af vandværker og kommuner, og samlet forventes tiltaget at kunne finansiere op mod 110 ha bynær skov.
  • Der afsættes 1 mio. kr. til en analyse af muligheden for at fremme brugen af bæredygtige danske træbyggematerialer og muligheden for herigennem at forbedre bygningers klimabelastning.
  • Der afsættes i alt 29,4 mio. kr. til klimatjek af husdyrbrug. Ordningen vil være gratis for landmanden og vil finansiere ca. 1.350 besøg hos landmændene.
  • Der afsættes i alt 29 mio. kr. til en tilskudsordning til forsuring af gylle i stalde mm. Der vil i udgangspunktet blive givet et tilskud på 40 pct. Ordningen forventes at give grundlag for ca.  110 nye forsuringsanlæg.
  • Der afsættes 1 mio. kr. til en kortlægning af potentiale og barrierer ved dyrkning og afsætning af energipil.
  • Der afsættes i alt 5 mio. kr. til en rådgivningsindsats om klimaskadelige f-gasser. Rådgivningen vil ske med henblik på at udbrede viden om nye køleanlæg og mulighederne for at skifte til mere klimavenlige gasser i eksisterende anlæg.
  • Der afsættes i alt 1,5 mio. kr. til en opdatering af beregningsværktøjet COOL-pack. Programmet anvendes ved dimensionering og tilbudsgivning på køleanlæg.
  • Der afsættes i alt 15 mio. kr. til tilskud til el-busser. Tilskuddet vil i alt bidrage med op til 25 nye elbusser.
  • Der afsættes i alt 3 mio. kr. til krav til det offentliges indkøb af køretøjer.
  • Der afsættes i alt 6 mio. kr. til en erhvervsrettet indsats for grøn transport og grøn mobilitet
  • Der afsættes i alt 3 mio. kr. til energirigtig transport i trafikselskaber og kommuner. Midlerne skal bruges til analyser af mulige potentialer, krav og driftsøkonomi samt standardiseret udbudsmateriale.

Læs mere om aftalen her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Helveg Petersen

Kommunikationschef, Vattenfall Danmark, fhv. MF (R), klima- og energiminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00