Partnerskab skal bremse import af udskældt soja

CSR: Regeringen inviterer erhvervsliv og organisationer med i et nyt samarbejde om at begrænse importen af ikke-bæredygtig soja til landbrugsproduktion. Parterne står dog langt fra hinanden.
Både udviklingsminister Christian Friis Bach (R), WWF Verdensnaturfonden og Landbrug & Fødevarer mener, at den danskimporterede soja skal være mere bæredygtig.
Både udviklingsminister Christian Friis Bach (R), WWF Verdensnaturfonden og Landbrug & Fødevarer mener, at den danskimporterede soja skal være mere bæredygtig. Foto: ft.dk
Michael Hjøllund

Bæredygtighed er et konkurrenceparameter for dansk landbrug. Ikke et krav, der underminerer konkurrencekraften.

Christian Friis Bach (R)
Udviklingsminister
Fakta

Udskældt soja

Den soja, der importeres til Danmark for at indgå i produktionen af landbrugsprodukter, møder kritik fra flere sider.

I en rapport far foråret 2013 konkluderer forskere fra Aarhus Universitet i en rapport finansieret af Fødevareministeriet:

"Der er en række dokumenterede negative miljø- og sundhedsmæssige effekter forbundet med den stadig stigende dyrkning af soja og palmeolietræer i henholdsvis Sydamerika og Sydøstasien."

Ifølge udviklingsminister Christian Friis Bach (R) har ikke-bæredygtig sojaproduktion ofte "uhyggelige" konsekvenser. 

Den danske import af soja fra tredjeverdenslande skal være mere bæredygtig.

Det er budskabet fra regeringen, der, i sine bestræbelser på at gøre al import af soja bæredygtig, inviterer erhvervsliv og grønne organisationer til at indgå et partnerskab, for at presse på den udvikling.

"Regeringens ambition er, at al soja-import på sigt skal være bæredygtig, men hvordan vi kommer dertil, hvilke definitioner vi bruger, og hvornår vi skal nå derhen, det skal en arbejdsgruppe nu se på. Det skal ske sådan, at vi både har et konkurrencedygtigt erhverv, men også et erhverv, der sætter et positivt aftryk på verdenen," siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R).

Sammen med fødevareminister Karen Hækkerup (S) ønsker han at begrænse importen af den ikke-bæredygtige soja, der får skyld for at skade både klima, miljø og ikke mindst de mennesker, der arbejder med den, særligt i Sydamerika.

0:000:00