Radikale kræver "danmarkshistoriens grønneste finanslov" i nyt udspil

FINANSLOV: Radikale Venstre vil udtage landbrugsjord for en milliard og indføre nye grønne flyafgifter for at sikre "danmarkshistoriens grønneste finanslov". Se hele partiets finanslovsudspil her. 

Radikale Venstres politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen, og politiske leder, Morten Østergaard, på vej ud fra mandagens sættemøde i Finansministeriet.
Radikale Venstres politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen, og politiske leder, Morten Østergaard, på vej ud fra mandagens sættemøde i Finansministeriet.Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

En jordudtagningsfond til landbruget på en milliard kroner, en fortsat afgiftsfritagelse af elbiler med en årlig pris på en kvart milliard kroner og en pulje på 800 millioner kroner til grøn forskning.

Det er nogle af de grønne hovedelementer i Radikale Venstres nye finanslovsudspil, der skal sikre, at næste års finanslov bliver "danmarkshistoriens" grønneste.

"Vi lægger gerne hånden på kogepladen og siger, at det her bliver den grønneste finanslov nogensinde,” sagde Morten Østergaard, da han sammen med resten af partiledelsen mandag præsenterede finanslovsudspillet i grønne omgivelser i Gribskov. 

Forslagene skal blandt andet finansieres af en ny afgift på flytransportens CO2-udledning, et endnu udefineret "bidrag fra den finansielle sektor" på halvanden milliard årligt og en afskaffelse af den grønne check. 

De samlede tiltag vil ifølge Radikale Venstre sikre, at Danmark tager de afgørende næste skridt på vejen mod at leve op til ambitionen om en 70-procents CO2-reduktion i 2030. 

“Vi kan ikke sidde og vente med initiativerne. Så kommer vi langt ind i 2021, før vi for alvor kommer i gang. Det, tror jeg ikke, at der er tålmodighed til derude,” sagde klimaordfører Ida Auken på pressemødet i Gribskov. 

Uddannelse og udlændinge
Radikale Venstre har desuden en række prioriteter, der ikke umiddelbart er rettet mod klimaet og miljøet. 

Det er især på børne- og ungeområdet, hvor partiet blandt andet vil afskaffe uddannelsesloftet, afsætte én milliard kroner til folkeskolen og sikre minimumsnomeringer i daginstitutionerne med 500 øremærkede millioner kroner. 

Dertil kommer en investering i humaniora og samfundsvidenskabelige fag på universiteterne på over en kvart milliard årligt og et øget job- og beskæftigelsesfradrag med en samlet årlig pris på 2,5 milliarder kroner. 

Det er ikke urealistisk at gennemføre så markante investeringer på både klimaet og job- og uddannelsesområdet, mener Morten Østergaard.

“Man behøver ikke at vælge mellem at satse på klima, natur og miljø, børn og unge og en bomstærk økonomi. Man kan godt det hele. Det er kun politisk vilje, der skal til,” sagde han på pressemødet i Gribskov. 

Radikale Venstre lægger i udspillet desuden op til at gøre det lettere for danske virksomheder at rekruttere udenlandsk arbejdskraft. 

“Hvis ikke man skaffer mennesker til dansk økonomi, kan man ikke leve op til de ønsker og forventninger, der er skabt,” sagde Østergaard mandag. 

Udspillet lægger i alt op til nye prioritetinger for i alt 10,55 milliarder kroner. 

Du kan læse hele Radikale Venstres finanslovsudspil 'Fra håb til handling' her. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Sofie Carsten Nielsen

Director, European Biosolutions Coalition
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00