Radikale kræver reform af GMO-kontrol

GMO: EU's kontrol med genmodificerede afgrøder er både overfladisk og mangelfuld. Det mener De Radikale, som ønsker en gennemgribende reform af EFSA, der står for godkendelserne. Miljøminister Ida Auken (SF) bakker op om kritikken.
De Radikale vil kun sige god for GMO'er, hvis EU's kontrol med nye produkter bliver bedre.
De Radikale vil kun sige god for GMO'er, hvis EU's kontrol med nye produkter bliver bedre. Foto: www.colourbox.com
Per Bang Thomsen

Fra radikale side vil vi gerne se på de potentielle fordele ved GMO-dyrkning. Men det kræver, at man kan bevise, at det ikke har negative konsekvenser for naturen, miljøet eller menneskers sundhed.

Lone Loklindt
Miljøordfører for De Radikale
Fakta

Om EFSA:

EFSA har til opgave at udarbejde videnskabelige vurderinger og yde videnskabelig og teknisk bistand på alle områder, som har indflydelse på fødevaresikkerheden. Den giver uafhængig information og underretter offentligheden om risici.

EFSA's GMO-panel, som består af europæiske GMO-eksperter, vurderer producenternes videnskabelige analyser af GMO-afgrøder og -produkter, inden institutionen kommer med en anbefaling om, hvorvidt en afgrøde bør godkendes til dyrkning i EU, eller om et produkt bør godkendes til import.

Risikovurderingerne skal bestemme risikoen for, at produktet skader menneskers sundhed samt risikoen for, at en afgrøde kan sprede sig til naturen eller til konventionelle/økologiske landmænds afgrøder og dermed medføre økonomiske tab for disse.


Kilde: EU og De Radikale

Hvis De Radikale i fremtiden skal sige god for genmodificerede kartofler, gulerødder og majs, så skal vurderingsgrundlaget være helt i orden. Det er det ikke i dag, og derfor vil partiets miljøordfører Lone Loklindt nu have en gennemgribende reform af EU's fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA.

Det er nemlig EFSA, der vurderer de potentielle risici ved GMO-afgrøder. Men ifølge den radikale ordfører halter sikkerhedsgodkendelsen i dag, og derfor vil hun nu have miljøminister Ida Auken (SF) til at sætte skub i en reform af EFSA, mens Danmark stadigvæk har EU-formandskabet.

"Fra radikal side vil vi gerne se på de potentielle fordele ved GMO-dyrkning. Men det kræver, at man kan bevise, at det ikke har negative konsekvenser for naturen, miljøet eller menneskers sundhed. I dag kan man sætte spørgsmålstegn ved EFSA-forskernes uafhængighed og deres arbejdsmetoder, og derfor er det nødvendigt med en reform," siger hun til Altinget | Fødevarer.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00