Regeringen glemte kommunerne i biogasaftale

GRØN VÆKST: Regeringen og DF vil have flere biogasanlæg. Derfor skal kommunerne hæfte for lån til nye anlæg - men de er ikke blevet spurgt. "Det er uhørt," mener KL. SF foreslår statsgarantier i stedet.
Regeringen og Dansk Folkeparti vil sætte fart i udbygningen af danske biogasanlæg.
Regeringen og Dansk Folkeparti vil sætte fart i udbygningen af danske biogasanlæg.Foto: Altinget.dk
Kasper Frandsen

Det er helt uhørt. Vi vil gerne bakke op om biogas, men vi er overrasket over, at man aftaler, at kommunerne pr. automatik skal stille en kommunegaranti, uden at man hører os.

Jens Stenbæk (V)
Formand for KL's Teknik- og Miljøudvalg
Fakta
Der gennemføres en række initiativer i Grøn Vækst til fremme af landbrugets rolle som leverandør af grøn energi, bl.a.:

- En igangsætningspulje på 85 mio. kr. årligt til etablering af nye fælles biogasanlæg og driftsrelaterede investeringer i forbindelse med tilslutning til fællesanlæg i perioden 2010 til 2012. Under ordningen kan der ydes et anlægstilskud på 20 pct. af investeringen. Herudover vil den øvrige finansiering bestå af 60 pct. kommunegaranteret låntagning og 20 pct. egenfinansiering.

- En igangsætningspulje til økologiske biogasanlæg på i alt 15 mio. kr. årligt i perioden 2010-2012. Under ordningen kan der ydes et anlægstilskud på 20 pct. af investeringen. Der foretages en evaluering af ordningen efter første ansøgningsrunde.

- Ændring af planloven med henblik på at forpligte kommunerne til at inddrage lokalisering af biogasanlæg i kommuneplanlægningen.

-Tilskudsmæssig ligestilling af afsætning af biogas til hhv. kraftvarmeværker og naturgasnettet.

- Plantning af flerårige energiafgrøder gøres skattemæssigt fradragsberettiget.

- Afstandskravene til vandløb og søer i naturbeskyttelsesloven ændres, så dyrkning af flerårige energiafgrøder bliver muligt inden for beskyttelseslinjen.


Kilde: Økonomi- og Erhvervsministeriet

Regeringen og Dansk Folkeparti satser med aftalen om Grøn Vækst, der kom på plads tirsdag i denne uge, på, at landbruget skal blive storleverandør af grøn energi. Det skal ske ved, at op til 50 pct. af husdyrgødningen i Danmark skal bruges til biogas.

Biogasbranchen har efterlyst finansiel støtte til etablering af anlæggene, og i den endelige Grøn Vækst-aftale bliver det ønske imødekommet. Regeringen giver mulighed for at låne 60 pct. med kommunegaranterede lån.

Men kommunerne er slet ikke blevet taget i ed om lånegarantierne.

"Det er helt uhørt. Vi vil gerne bakke op om biogas, men vi er overrasket over, at man aftaler, at kommunerne pr. automatik skal stille en kommunegaranti, uden at man hører os," siger Jens Stenbæk (V), formand for KL's Teknik- og Miljøudvalg.

Finansieringen sker derudover via en såkaldt igangsætningspulje på 100 mio. kr., hvorfra der ydes 20 ptc. i anlægstilskud. De sidste 20 pct. er selvfinansiering. 

Kommuner bliver afgørende
Formanden for Danske Biogasanlæg, Aksel Buchholt, er glad for aftalen, selvom han mener, at det er havde været bedre at satse på 100 pct. husdyrgødning til grøn energi.

Kommunerne bliver ifølge ham afgørende for, om opsætningen af nye biogasanlæg bliver tilstrækkelig, så målene i Grøn Vækst blivet nået.
 
"Det hele står og falder med, hvor vanskeligt det bliver at få den kommunegaranti. Nu gælder det om at holde kommunerne fast i, at de også yder den lånegaranti og vil være med til at placere anlæggene," siger Aksel Buchholdt.

Selv om 80 pct. af finansieringen af anlægsudgifterne samlet  hjælpes på vej via kommunallånegaranti og puljeordningen, så mener han stadig, at det kan blive svært at hente de sidste 20 pct. af finansieringen hjem for mange under finanskrisen.

Direktøren for Landbrug & Fødevarer, Niels Peter Nørring, er tilfreds med aftalen, som han mener indholder de rigtige elementer. Han havde dog håbet på, at også el-afregningsprisen var blevet justeret op.

Vil vurdere biogasprojekter
Jens Stenbæk kræver, at den enkelte kommune får mulighed for at vurdere de enkelte biogas-projekter, inden den stiller en garanti.

"Hvis det er et tåbeligt projekt, der driftsøkonomisk ikke kan hænge sammen, så er vi da kede af, hvis vi skal stille en garanti, som kan koste kommunen penge," siger han.

Kommunerne ønsker ifølge Jens Stenbæk at udnytte de muligheder, der ligger i biogassen og ser frem til en dialog med regeringen om dette.

"For at kommunerne kan foretage en fornuftig planlægning af placering af biogasanlæggene, er der behov for en national strategi for brugen af biogas," påpeger han.

SF foreslår statsgarantier
Anne Grete Holmsgaard, energiordfører i SF, er glad for, at der i Grøn Vækst satses på biogas, men er meget overrasket over, at kommunerne ikke er informeret om lånegarantierne.

"Man kan ikke bare vælte det over på kommunerne. Det er helt absurd, at man gør det samtidig med kommuneforhandlingerne," siger en forundret Anne Grete Holmsgaard, der i stedet foreslår, at staten under finanskrisen garanterer for lånene.

Derudover mener hun, at man i stedet for anlægsstøtte burde have satset på prisstøtte.

"Det er bedre at give en højere prisstøtte. Men det har regeringen ikke ønsket, fordi så skulle de have forhandlet med os andre. Man får mere for pengene ved at give prisstøtte, fordi anlægsstøtte giver stor risiko for, at pengene omsætter sig hos dem, der laver eller leverer anlæggene, i stedet for producenterne af biogas," slutter hun.

Der vil i 2012 ifølge aftalen om Grøn Vækst blive gjort status for udbygningen af biogasanlæg, hvor yderligere tiltag vil blive overvejet.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00